ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου είναι τα... ζελέ!

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο αρχαιότεροςπρόγονος όλων των ζώων, αλλά και του ανθρώπου είναι ένας σπόγγος, κοινώς ένασφουγγάρι.

Ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου είναι τα... ζελέ!

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο αρχαιότεροςπρόγονος όλων των ζώων, αλλά και του ανθρώπου είναι ένας σπόγγος, κοινώς ένασφουγγάρι.

Μία σημαντική ανακάλυψη με τη συμμετοχή ενός Έλληναεπιστήμονα της διασποράς, του Ανδρέα Βαξεβάνη, αλλάζει τα δεδομένα προσδιορίζονταςτον αρχαιότερο πρόγονό μας σε ένα… ζελέ και πιο συγκεκριμένα ένα ζελατινώδεςπλάσμα της θάλασσας, που ανήκει στα λεγόμενα κτενοφόρα, σύμφωνα με το περιοδικό«Science».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ερευνητήτου Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Ανθρωπίνου Γονιδιώματος των ΗΠΑ, για πρώτηφορά αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα ενός τέτοιου ζώου, με την κοινή ονομασία«θαλάσσια καρυδιά», που ζει στα παράκτια ύδατα του δυτικού Ατλαντικού Ωκεανούκαι έχει περισσότερα από 16.000 γονίδια (όχι πολύ λιγότερα από τον άνθρωπο).

Η νέα έρευνα, που πέτυχε την πρώτη γενετική ανάλυση ενόςτέτοιου ζελατινώδους πλάσματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτέλεσε τοπρώτο «κλαδί» των ζώων.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι μέδουσες και τα κτενοφόρα, αν καιζελατινοειδή και τα δύο, έχουν αρκετά περισσότερες διαφορές από ό,τι πίστευανως τώρα οι επιστήμονες. Κυρίως όμως προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει-τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί ως τώρα- αρχαιότερος πρόγονος στο ζωικό βασίλειο,με συνέπεια τα ζελεδένια κτενοφόρα να εκθρονίζουν πλέον τους σπόγγους από αυτήτην επίζηλη θέση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κτενοφόρα, αν και αρχαιότερα,διαθέτουν πολύπλοκα κύτταρα, όπως μυϊκά, καθώς και μια απλή μορφή νευρικούσυστήματος, κάτι που δεν συμβαίνει με τους σπόγγους. Οι τελευταίοι έχουν όμωςνευρικά γονίδια, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον κάποτε είχαν την ικανότητα ενόςνευρικού συστήματος, αλλά ίσως την έχασαν στην εξελικτική πορεία τους.

Καθώς πάντως δεν έχουν ακόμα πειστεί όλοι οι επιστήμονες γιατη νέα ανακάλυψη, θα χρειαστούν και άλλες γενετικές αναλύσεις για ναεπιβεβαιώσουν ότι όντως τα «ζελέ» είναι αρχαιότεροι από τα σφουγγάρια!