ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 8 πιο βρώμικες γωνιές του σπιτιού σας

Υπάρχουν ορισμένα μέρη στο σπίτι, που, όση προσοχή και ανδίνετε στην καθαριότητα, τα μικρόβια επικρατούν!

Οι 8 πιο βρώμικες γωνιές του σπιτιού σας

Υπάρχουν ορισμένα μέρη στο σπίτι, που, όση προσοχή και ανδίνετε στην καθαριότητα, τα μικρόβια επικρατούν!

Ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου τηςΑριζόνα των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ποιες είναι οι πιο βρώμικες γωνίες και αντικείμενατου σπιτιού, στα οποία θα πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή.

Τα σφουγγάρια του νεροχύτη και οι πετσέτες της κουζίνας

Ειδικά τα σφουγγαράκια με τα οποία πλένουμε τα πιάτα μπορείνα έχουν βακτήρια που ευθύνονται για μολύνσεις όπως αυτά που προκαλούν τησαλμονέλα, το E. coli και σταφυλόκοκκο, καθώς επίσης και τον ιό της γρίπης. Οιπετσέτες που σκουπίζουμε τα πιάτα είναι ιδανικές, λόγω υγρασίας, για τηνανάπτυξη μούχλας.

Καλό θα είναι να αλλάζετε το σφουγγαράκι κάθε λίγεςεβδομάδες και στο τέλος της ημέρας να το ξεπλένετε με ζεστό νερό και να τοαφήνετε να στεγνώσει σε καλά αεριζόμενο χώρο. Ένας καλός τρόπος, για να τοαποστειρώσετε, είναι να το βάλετε όσο είναι υγρό για ένα λεπτό στο φούρνομικροκυμάτων.

Νεροχύτης

Όσο απίθανο και αν σας φαίνεται, ο νεροχύτης φιλοξενεί πάνωαπό 500.000 βακτήρια, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από αυτά που συναντά κανείςστο καπάκι της τουαλέτας. Μάλιστα, τέτοιου είδους επιφάνειες που έρχονται σε επαφή μεωμά κρέατα «κουβαλούν» πιθανούς παθογόνους παράγοντες, που, σε συνδυασμό με τηνυγρασία και τα υπολείμματα τροφών, είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξηβακτηρίων και μικροβίων.

Καλό θα είναι να απολυμαίνετε συχνά το νεροχύτη, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που φεύγουν τανερά.

Οδοντόβουρτσες

Όσα μικρόβια υπάρχουν στο στόμα σας, τα αφήνετε καθημερινάστην οδοντόβουρτσά σας, ενώ την αποθηκεύετε στο μπάνιο που είναι συνήθως γεμάτουγρασία και πολλές φορές σε σημεία που βρίσκονται κοντά στη λεκάνη. Αυτόαυξάνει τις πιθανότητες να μολυνθεί από τα αερομεταφερόμενα βακτήρια, που «απελευθερώνονται»με κάθε πάτημα στο καζανάκι.

Καλό θα είναι μία φορά την εβδομάδα να απολυμαίνετε τηνοδοντόβουρτσα και να την αποθηκεύετε σε κάθετη θέση, μακριά από τη λεκάνη.

Ηλεκτρονικές συσκευές

Συσκευές που τις χρησιμοποιούν πολλοί όπως τα τηλεκοντρόλκαι τα πληκτρολόγια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο βρώμικα αντικείμενα.

Τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι ιδανικά για αυτά τααντικείμενα.


Χαλί σαλονιού

Τα χαλιά τα οποία βρίσκονται σε χώρους που υπάρχουν πολλάάτομα, όπως αυτά του σαλονιού, μπορεί να κρύβουν έως και 200.000 βακτήρια. Τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, υπολείμματα τροφών,γύρη, τρίχες και νεκρά κύτταρα από κατοικίδια λειτουργούν ως ιδανικό περιβάλλονανάπτυξης βακτηρίων.

Μην παραλείπετε να βάζετε ηλεκτρική σκούπα συχνά, ενώ καλόθα είναι να χρησιμοποιείτε ειδικό απολυμαντικό για χαλιά.

Πετσέτες μπάνιου

Μην αφήνετε τις πετσέτες πάνω από 20 λεπτά χωρίς να τις στεγνώσετε,καθώς μπορεί να αναπτυχθούν μούχλα και βακτήρια.

Αν έχετε στεγνωτήριο, βάλτε τις υγρές πετσέτες σας μετά απόκάθε χρήση.

Πορτοφόλι και τσάντα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πορτοφόλια και οι τσάντεςαποτελούν «φωλιά» χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων βακτηρίων.

Χρησιμοποιείστε ειδικό απολυμαντικό ανάλογα με το υλικό τους.

Το κρεβατάκι του κατοικίδιού σας

Κάθε φορά που το κατοικίδιό σας μπαίνει στο σπίτι μετά απόμία βόλτα, κουβαλάει μαζί του και όλα τα μικρόβια του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Μία φορά την εβδομάδα πλένετε το κρεβατάκι του σε υψηλήθερμοκρασία.