ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΑμεΑ: παράταση σε συντάξεις και επιδόματα μέχρι τέλος του 2014

Την παράταση της χορήγησης των συντάξεων στα άτομα μεαναπηρία μέχρι το τέλος του 2014, τα οποία χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρίσκονται στις λίστες αναμονήςτων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έως το τέλος του 2014, ζητά από τουπουργείο Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
ΕΣΑμεΑ: παράταση σε συντάξεις και επιδόματα μέχρι τέλος του 2014

Την παράταση της χορήγησης των συντάξεων στα άτομα μεαναπηρία, μέχρι το τέλος του 2014, τα οποία χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρίσκονται στις λίστες αναμονήςτων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έως το τέλος του 2014, ζητά από τουπουργείο Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου2014 που έδωσε το υπουργείο Εργασίας δεν καλύπτει τα άτομα με αναπηρία, καθώς,σημειώνει, τέλος Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, όπως καισήμερα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μεγάλες καθυστερήσεις υπήρχαν καιπριν την απεργία των γιατρών -την οποία επικαλείται για την καθυστέρηση τουπουργείο- ενώ, σε δηλώσεις του στις 2 Νοεμβρίου ο αρμόδιος υφυπουργός ΕργασίαςΒασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να έχειεξομαλυνθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ τον Μάρτιο του 2014».

Συνεπώς, αναρωτιέται η ΕΣΑμεΑ, «με σχεδόν 20.000 άτομαμε αναπηρία να μην έχουν εξεταστεί τις τελευταίες εβδομάδες, πώς πιστεύει τοΥπουργείο ότι θα πετύχει την ομαλοποίηση του συστήματος μέχρι τον Φεβρουάριο;»Και μάλιστα όταν το ίδιο το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι, εκτός Αττικής,η αναμονή για εξέταση για νευρολογικές και ψυχιατρικές περιπτώσεις είναι 4-5μήνες.

Τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας των καθυστερήσεων«χάνουν, ενώ περιμένουν να εξεταστούν, το επίδομα, τη σύνταξη και τηνιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με όλες τις συνέπειες που αυτό το γεγονόςεπιφέρει σε χρόνια πάσχοντες» υπογραμμίζεται.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά με τροπολογία να δοθεί παράταση τωνσυντάξεων, των επιδομάτων αναπηρίας και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης τωνδικαιούχων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 σε όσους περιμένουν την εξέτασή τουςαπό τα ΚΕΠΑ, καθώς και λύση στο θέμα του ΕΚΑΣ, που πρέπει να συνεχίσουν να τολαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κάτω των 65 ετών.