ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΑμεΑ: παράταση σε συντάξεις και επιδόματα μέχρι τέλος του 2014

ΕΣΑμεΑ: παράταση σε συντάξεις και επιδόματα μέχρι τέλος του 2014
Την παράταση της χορήγησης των συντάξεων στα άτομα με αναπηρία μέχρι το τέλος του 2014, τα οποία χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρίσκονται στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έως το τέλος του 2014, ζητά από το υπουργείο Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Την παράταση της χορήγησης των συντάξεων στα άτομα με αναπηρία, μέχρι το τέλος του 2014, τα οποία χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρίσκονται στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έως το τέλος του 2014, ζητά από το υπουργείο Εργασίας η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).


Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ αναφέρει  μεταξύ άλλων, ότι η παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014 που έδωσε το υπουργείο Εργασίας δεν καλύπτει τα άτομα με αναπηρία, καθώς, σημειώνει, τέλος Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, όπως και σήμερα.


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μεγάλες καθυστερήσεις υπήρχαν και πριν την απεργία των γιατρών -την οποία επικαλείται για την καθυστέρηση το υπουργείο- ενώ, σε δηλώσεις του στις 2 Νοεμβρίου ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ τον Μάρτιο του 2014».


Συνεπώς, αναρωτιέται η ΕΣΑμεΑ, «με σχεδόν 20.000 άτομα με αναπηρία να μην έχουν εξεταστεί τις τελευταίες εβδομάδες, πώς πιστεύει το Υπουργείο ότι θα πετύχει την ομαλοποίηση του συστήματος μέχρι τον Φεβρουάριο;» Και μάλιστα όταν το ίδιο το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται ότι, εκτός Αττικής, η αναμονή για εξέταση για νευρολογικές και ψυχιατρικές περιπτώσεις είναι 4-5 μήνες.


Τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας των καθυστερήσεων «χάνουν, ενώ περιμένουν να εξεταστούν, το επίδομα, τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με όλες τις συνέπειες που αυτό το γεγονός επιφέρει σε χρόνια πάσχοντες» υπογραμμίζεται.


Η ΕΣΑμεΑ ζητά με τροπολογία να δοθεί παράταση των συντάξεων, των επιδομάτων αναπηρίας και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των δικαιούχων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 σε όσους περιμένουν την εξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ, καθώς και λύση στο θέμα του ΕΚΑΣ, που πρέπει να συνεχίσουν να το λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κάτω των 65 ετών.