ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Το μυστικό που κάνει τις ερωτικές σχέσεις να διαρκούν για πάντα!

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για μια μακροχρόνιαερωτική σχέση;
Έρευνα: Το μυστικό που κάνει τις ερωτικές σχέσεις να διαρκούν για πάντα!

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για μια μακροχρόνιαερωτική σχέση;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάναπραγματοποίησαν έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» βρίσκεταιστην ισχυρή φιλία μεταξύ των ερωτικών συντρόφων και όχι στο σεξ, όπως θαθεωρούσαν οι περισσότεροι.

Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια που τιμούν τη φιλία μεταξύ τουςέχουν πιο αληθινές και πιστές σχέσεις, αλλά και μεγαλύτερη σεξουαλικήικανοποίηση, ενώ αντιθέτως, όταν η έμφαση δίνεται στην ικανοποίηση ατομικών επιθυμιών,οι πιθανότητες να αντέξει η σχέση μειώνονται, όσο απολαυστικό και αν είναι τοσεξ.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λώρα ΒάντερΝτριφτ, επίκουρηκαθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue εξήγησε: «Οι ερωτικές σχέσειςείναι, κατά βάση, φιλίες. Όταν λοιπόν τιμά κάποιος αυτή την πλευρά της σχέσηςτου, ενισχύει και την ερωτική της, δημιουργώντας ένα ανάχωμα στον δυνητικόχωρισμό.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φιλία που έχουμε με τοταίρι μας είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της σχέσης μας. Δείχνουν επίσηςπως όταν δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο στοιχείο της φιλίας απ’ ό,τι σε άλλεςπαραμέτρους της σχέσης δημιουργούμε σχέσεις που είναι πιθανότερο να αντέξουνστον χρόνο.»

Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην «ΕπιθεώρησηΚοινωνικών & Προσωπικών Σχέσεων», οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύοπειράματα.

Στο πρώτο ζήτησαν από 190 φοιτητές, οι οποίοι είχαν σταθερήσχέση επί τουλάχιστον 18 μήνες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τοπόσο είχαν επενδύσει στη σχέση τους γενικώς και στις διάφορες παραμέτρους τηςξεχωριστά, αλλά και τι ελπίδες έτρεφαν για το μέλλον.

Τέσσερις μήνες αργότερα οι ερευνητές ξαναήρθαν σε επαφή μαζίτους, ενώ το 27% είχε πλέον χωρίσει από τον σύντροφό τους.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να απαντήσουν εκ νέου σε κάποιαερωτήματα.

Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, όσοι εθελοντές είχαν απαντήσειαρχικά πως επενδύουν πολλά στη φιλική πλευρά της σχέσης τους, είχαν περισσότερεςπιθανότητες να δηλώσουν ότι γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντική και η δέσμευσή τουςστο ταίρι τους, η αγάπη και η σεξουαλική ικανοποίηση από τη σχέση, ενώ είχαντις λιγότερες πιθανότητες απ’ όλους να έχουν χωρίσει στο μεσοδιάστημα.

Κατά το δεύτερο πείραμα, ζητήθηκε από 84 φοιτητές, οι οποίοιβρίσκονταν σε σταθερή σχέση τους τελευταίους 16 μήνες να βαθμολογήσουν τησημασία που προσδίδουν σε εκφάνσεις της σχέσης όπως η συντροφικότητα, το«δέσιμο», η ασφάλεια, το σεξ, η αυτοβελτίωση, οι ατομικές ανάγκες και ηενασχόληση με νέα πράγματα, χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το 1 (όχισημαντικό) έως το 9 (εξαιρετικά σημαντικό).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έδωσαν υψηλή βαθμολογία στησυντροφικότητα και το ψυχικό δέσιμο έτειναν να δώσουν υψηλή βαθμολογία στηδέσμευσή τους στο ταίρι τους και στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Αντιθέτως, όσοι έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στιςατομικές ανάγκες τους, βαθμολόγησαν με χαμηλότερο βαθμό την δέσμευση και τηνσεξουαλική ικανοποίηση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η φιλία είναι καθοριστικόχαρακτηριστικό της αγάπης, εξηγώντας ότι η κατανόηση των αιτιών των χωρισμού,μπορεί να βοηθήσει τελικά στην αποφυγή του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ