ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παν. Νιουκάσλ: Η εξέλιξη του είδους και τα ζαρωμένα μας δάχτυλα

Είναιευκολότερο να σηκώνουμε βρεγμένα αντικείμενα με δάχτυλα ζαρωμένα από το νερό, αναφέρουν οι επιστήμονες, γεγονόςτο οποίο δείχνει ότι υπάρχει κάποιος εξελικτικός λόγος για τον οποίο τα δάχτυλάμας ζαρώνουν στο νερό, τονίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ.
Παν. Νιουκάσλ: Η εξέλιξη του είδους και τα ζαρωμένα μας δάχτυλα

Είναιευκολότερο να σηκώνουμε βρεγμένα αντικείμενα με δάχτυλα ζαρωμένα από το νερό, αναφέρουν οι επιστήμονες, γεγονόςτο οποίο δείχνει ότι υπάρχει κάποιος εξελικτικός λόγος για τον οποίο τα δάχτυλάμας ζαρώνουν στο νερό.

Ερευνητέςαπό το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ ανακάλυψαν, ότι μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα βρεγμένααντικείμενα με ζαρωμένα δάχτυλα παρά με λεία και στεγνά. Επί καιρό πιστεύαμεότι οι ζάρες ήταν απλώς αποτέλεσμα οιδήματος του δέρματος, όμως πρόσφατεςέρευνες έδειξαν ότι οι ζάρες προκαλούνταιεπειδή τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στο νερό κατόπιν εντολής τουσυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Το ότι οι ζάρες ελέγχονται από το νευρικόσύστημα οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας βαθύτεροςεξελικτικός λόγος για την εμφάνισή τους: ήταν αναγκαίες για να έχουν καλύτερηλαβή οι άνθρωποι που αναζητούσαν τροφή κοντά σε λίμνες ή ποτάμια.