ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Horizon 2020: στα 80 δισ ευρώ το πρόγραμμα έρευνας & καινοτομίας

Στα 80 δισ ευρώ αναμένεται να ανέλθει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, το «Horizon 2020»  αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο.
Horizon 2020: στα 80 δισ ευρώ το πρόγραμμα έρευνας & καινοτομίας

Στα 80 δισ ευρώ αναμένεται να ανέλθει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, το «Horizon 2020» αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο.

Το πρόγραμμα, ;όπως τονίζεται στο ΑΠΕ, περιλαμβάνει «νέα εργαλεία» για την υποστήριξη και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την κινητικότητα των ερευνητών, την Ευρωπαϊκή Αριστεία και τις μελλοντικές και αναδυόμενες Τεχνολογίες και παρουσιάστηκε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια την Παρασκευή σε εκδήλωση στον «Δημόκριτο» στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία, η Κομισιόν δέχεται επιθέσεις για τον προϋπολογισμό της» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό της η Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θάλασσα και την αλιεία. «Αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση αλλά και την τεράστια σημασία που δίνει η ΕΕ στην έρευνα και την τεχνολογία» πρόσθεσε.

Κατά τον χαιρετισμό του, νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σημαντικό «εργαλείο» της Ένωσης, το οποίο αναμένεται να συμβάλει αφενός στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και αφετέρου να ενισχύσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ένωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην παρέμβασή της, η αρμόδια επίτροπος για την έρευνα και τεχνολογία Μάιρον Κουιν επισήμανε ότι έρευνα και καινοτομία σημαίνει ανάπτυξη και απασχόληση. Σημείωσε, ωστόσο ότι η Ευρώπη πρέπει να αφιερώσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση. «Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ και ότι παρουσιάζουμε αυτό το πρόγραμμα στην Ελλάδα» τόνισε εξάλλου η κ. Κουιν στη κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση στην απορρόφηση των κονδυλίων.

«Η παρουσίαση του προγράμματος στην Ελλάδα είναι μήνυμα αλληλεγγύης της Κομισιόν προς τη χώρα μας» τόνισε η κ. Δαμανάκη αναφέροντας ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα της σύνδεσης της έρευνας και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία που θα κατατεθεί προσεχώς στην Βουλή κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος τόνισε ότι οι επενδύσεις στην έρευνα αποτελούν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη. Ο κ. Βασιλάκος παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει και επισήμανε ότι η διαρροή εγκεφάλων προς το εξωτερικό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης.