ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θόρυβος: Πέντε τρόποι που επηρεάζει την υγεία μας

Παντού γύρω μας υπάρχει θόρυβος και φασαρία. Από τις συζητήσεις των συναδέλφων μέχρι τις κόρνες των αυτοκινήτων, είναι πάρα πολλοί οι ήχοι που μπορούν να ταράξουν την ηρεμία μας.

Θόρυβος: Πέντε τρόποι που επηρεάζει την υγεία μας

Παντού γύρω μας υπάρχει θόρυβος και φασαρία. Από τις συζητήσεις των συναδέλφων μέχρι τις κόρνες των αυτοκινήτων, είναι πάρα πολλοί οι ήχοι που μπορούν να ταράξουν την ηρεμία μας.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς ο θόρυβος κάνει το σώμα να υπολειτουργεί.

1. Ο θόρυβος εμποδίζει τη μάθηση στα παιδιά

Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη μελέτησαν τις επιδόσεις των μαθητών σε ένα σχολείο που βρίσκεται κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό. Διαπίστωσαν ότι οι μαθητές στις τάξεις που βρίσκονται πιο κοντά στις γραμμές του τρένου είχαν κατά 50% χαμηλότερες επιδόσεις από τα παιδιά στις ήσυχες τάξεις του κτιρίου. Όταν εγκαταστάθηκαν στο κτίριο συστήματα ηχομόνωσης, οι επιδόσεις των μαθητών φάνηκε να βελτιώνονται.

2. Ο θόρυβος οδηγεί στη μειωμένη παραγωγικότητα

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο θορυβώδης χώρος εργασίας εμποδίζει τους εργαζόμενους να συγκρατούν χρήσιμες πληροφορίες και να ολοκληρώνουν αποτελεσματικά απλές διαδικασίες, όπως οι μαθηματικοί υπολογισμοί. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο θόρυβος προκαλεί στρες.

3. Η θορυβώδης γειτονιά μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο

Η πολυετής έκθεση στον εξωτερικό θόρυβο, ιδιαίτερα από τα αεροπλάνα ή τα τρένα, οδηγεί στην άνοδο της αρτηριακής πίεσης και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

4. Ο θόρυβος μας κάνει να παραμελούμε την υγεία μας

Σύμφωνα με τη μελέτη που αφορούσε στο θόρυβο και την παραγωγικότητα, οι γυναίκες που εργάζονται σε θορυβώδη γραφεία έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσέξουν τη στάση του σώματός τους. Ο λόγος είναι ότι οι εργαζόμενες αναγκάζονται να σκύβουν επάνω από το γραφείο ή τον υπολογιστή κι έτσι μπορεί να εκδηλώσουν τενοντίτιδα ή προβλήματα στη μέση.

5. Ο θόρυβος προκαλεί το φαινόμενο του «στοιχειωμένου σπιτιού»

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως ο θόρυβος κάτω από τα επίπεδα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί προκαλεί την υποσυνείδητη αντίδραση του οργανισμού, πυροδοτώντας το στρες και το ρίγος. Αυτοί οι ήχοι μπορεί να κάνουν ένα σπίτι ή ένα δωμάτιο να αποπνέει μια απόκοσμη αίσθηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.