ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σουμάχερ ίσως σε κώμα για πάντα

Aνησυχία προκαλεί στους θεράποντες γιατρούς του γερμανού πιλότου της Φόρμουλα 1, το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης, ενώ με απόφαση της οικογένειάς του, η ενημέρωση έχει σταματήσει εδώ και αρκετές ημέρες.
Ο Σουμάχερ ίσως σε κώμα για πάντα

Aνησυχία προκαλεί στους θεράποντες γιατρούς του γερμανού πιλότου της Φόρμουλα 1, το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης, ενώ με απόφαση της οικογένειάς του, η ενημέρωση έχει σταματήσει εδώ και αρκετές ημέρες.

Ο Σουμάχερ, ο οποίος νοσηλεύεται πάνω από τρεις εβδομάδες σε νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο και βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν πως, αν ο Σούμαχερ επιβιώσει, δεν θα είναι αυτός που όλοι γνωρίζουμε, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ανησυχία επίσης προκαλεί μελέτη η οποία έχει δημοσιευθεί στο "American Medical Association" και αναφέρει πως, άτομα που έχουν υποστεί αντίστοιχα ατυχήματα με αυτό του 45χρονου Γερμανού πιλότου, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Οι γιατροί όμως δεν έχουν αποκλείσει και το χειρότερο σενάριο: να μην ξυπνήσει ποτέ από το τεχνητό κώμα. Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα του ειδικού νευροχειρουργού, Αντρέας Τσάιγκερ: «Σε κώμα μπορεί θεωρητικά να διατηρηθεί για μια ζωή. Δεν θα βλάψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα τραύματα στον εγκέφαλο είναι από τα πιο περίπλοκα που μπορούν να συμβούν στο ανθρώπινο σώμα».

Αρχικά, οι γιατροί είχαν σκεφθεί να προσπαθήσουν σταδιακά να τον «ξυπνήσουν» από τον τεχνητό κώμα για να δουν τις αντιδράσεις του οργανισμού του. Αργότερα όμως αναθεώρησαν θεωρώντας παρακινδυνευμένη μία τέτοια ενέργεια. Διεθνή ΜΜΕ και κυρίως γερμανικά αναφέρουν πως ειδικοί γιατροί με εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων τραυματισμών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους πως ο 45χρονος πρώην πιλότος της Formula 1 ίσως να μην βγει ποτέ από το κώμα.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις μετά από 1-2 εβδομάδες οι γιατροί επαναφέρουν τον ασθενή, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμούν πως ο οργανισμός του «Σούμι» δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει. Επιπλέον, φοβούνται για μόνιμες βλάβες και τον διατηρούν σε τεχνητό κώμα (καταστολή δηλαδή) με την ελπίδα να υποχωρήσουν τα αιματώματα, αν και η κατάστασή του δεν έχει παρουσιάσει τη βελτίωση που όλοι προσδοκούσαν. Παραμένοντας μάλιστα, για τόσες ημέρες σε αυτή την κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως του ήπατος, των μυών και της ενδοκρανιακής πίεσης.

Τη ίδια ώρα, Βρετανός νευροχειρουργός υποστηρίζει ότι η η πλήρης ανάρρωση του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή εξαρτάται από τον ίδιο."Αν ο Σουμάχερ ζήσει, δεν θα είναι ο Σουμάχερ. Θα είναι ο Τζο Μπλογκς (δηλαδή ένας φυσιολογικός άνθρωπος). Και η ανάρρωσή του θα εξαρτηθει από το αν θα καταφέρει να συμβιβαστεί με το γεγονός πως είναι ο Μπλογκς. Αυτή είναι μία δύσκολη προσπάθεια και αρκετοί δεν τα καταφέρνουν.