ΕΙΔΗΣΕΙΣ

230 κάτοικοι του Καστελλόριζου εξετάσθηκαν στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες

Ολοκλήρωσαν το πρώτο τους ταξίδι στο Καστελόριζο οιδύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, οι οποίες υποδέχτηκαν τους 230 κατοίκους του νησιού.

230 κάτοικοι του Καστελλόριζου εξετάσθηκαν στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες

Ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο τους ταξίδι στο Καστελόριζο οιδύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τηβασική αποστολή τους για ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων τωνπαραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε αξιόπιστες καιολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά τα επίσημα εγκαίνιαπου τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, μεβάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες, σε συνδυασμό με έναν ΜαγνητικόΤομογράφο, σηματοδότησαν την έναρξη του πενταετούς Εθνικού ΠρογράμματοςΑγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές καιπαραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστικήδωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org). Τοσυγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα καιχαρακτηρίζεται από αρτιότητα και καινοτομία, τόσο σε επίπεδο επιστημονικούσχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο ακριτικόΚαστελόριζο ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και διήρκησε έως τις 20 Ιανουαρίου,οπότε η επιστημονική ομάδα επέστρεψε με σκοπό να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τουπρώτου αυτού ταξιδιού και να προχωρήσει με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία τηςεπόμενης αποστολής των μονάδων.

Στο Καστελόριζο, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, η ομάδα των 26 επιστημόνων και γιατρών όλωντων ειδικοτήτων, υποδέχτηκε στις δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές ΙατρικέςΜονάδες το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, δηλαδή τους 230 κατοίκους του Καστελόριζου, στους οποίους δόθηκε εντελώς δωρεάνπρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, μέσω των ακόλουθωνειδικοτήτων: παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό,οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγοκαι ωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον, οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν και πιο εξειδικευμένεςυπηρεσίες, καθώς οι κινητές ιατρικές μονάδες περιέχουν για πρώτη φορά συγκρότημαψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικήςπυκνότητας.