ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινούν τα ΚΕΠ Υγείας από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ξεκινούν τα ΚΕΠ Υγείας από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

Τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας φέρνει στην τοπικήαυτοδιοίκηση το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας(ΕΔΔΥΠΠΥ), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες τουΠαγκόσμιου ΟργανισμούΥγείας.

Τα ΚΕΠ Yγείας των δήμων θα παρέχουν τη δυνατότητα στουςυγιείς πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, ναενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν τηνπρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Η πρώτημεγάλη παρουσίαση του θεσμού αυτού θα γίνει από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους 14 δήμουςπου ξεκινούν πιλοτικά τα ΚΕΠ Υγείας στις 4/2/2014 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Η προληπτική ιατρική αποτελεί για το ΕΔΔΥΠΠΥ τη βάση τουΣυστήματος Υγείας, που οφείλει πλέον να παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τημεταβίβαση των αρμοδιοτήτων υγείας που πέρασαν στους ΟΤΑ από το Νόμο 3852/2010.

Ο πιο σημαντικός άξονας στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠΥγείας είναι η ιατρική και κοινωνική μέριμνα της Πρόληψης που θεσμοθετημένααναλαμβάνει ο δήμος απέναντι στον πολίτη. Κάνοντας μία στροφή της πρωτοβάθμιαςφροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμόςαυτός αναλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας των «υγιών» πολιτών και την ευθύνηενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης τους, ως προς τη διατήρηση της υγείας τουςκαι της ποιότητας της ζωής τους.

Τα δημοτικά ΚΕΠ Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν σε ήδηυπάρχουσες δομές των δήμων και με το ήδη υπάρχον προσωπικό μετά από ειδικήεκπαίδευση, γεγονός που θα διασφαλίσεικαι τη βιωσιμότητα του θεσμού στο βάθος του χρόνου.