ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρωματικά φυτά: μία αναδυόμενη δύναμη για την χώρα

Σημαντική συνεισφορά στην ελληνικήοικονομία και στην αγορά εργασίας που βιώνει μεγάλη ανεργία μπορεί ναπροσδώσει  η αγορά των αρωματικών φυτών,σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας(ΕΑΦΦΕ) Κατερίνα Γρηγοριάδου.
Αρωματικά φυτά: μία αναδυόμενη δύναμη για την χώρα

Σημαντική συνεισφορά στην ελληνικήοικονομία και στην αγορά εργασίας που βιώνει μεγάλη ανεργία μπορεί ναπροσδώσει η αγορά των αρωματικών φυτών,σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας(ΕΑΦΦΕ) Κατερίνα Γρηγοριάδου.

Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένααγορά, μπορεί υπό τις κατάλληλες προυποθέσεις, να αποδειχθεί σημαντικόςπρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό.

Για να καταστεί, ωστόσο, κάτιτέτοιο εφικτό, απαραίτητη είναι η προώθηση και ανάδειξη συνεργασιών, εξηγεί στοΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Γρηγοριάδου.

“Οι συνεργασίες είναιαπαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την επιβίωση και μεγέθυνση της συγκεκριμένηςαγοράς, που ακόμα βρίσκεται σε 'εμβρυακό' στάδιο, αλλά και για να αποκτήσουν ταπροϊόντα μας την αξία που τους αναλογεί” σημειώνει η πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ.

Δυστυχώς, ωστόσο, όπωςεπισημαίνει, “σήμερα δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία μεταξύ τωνεμπλεκόμενων με την αγορά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεταικαθηλωμένος επί σειρά χρόνων στο ίδιο σημείο”.

Ο κλάδος, σύμφωνα με την κ.Γρηγοριάδου, έχει απεριόριστες δυνατότητες, αλλά για να αποτελέσει λύση γιακάποιον που επλήγη από την κρίση και πρέπει να αρχίσει από το “μηδέν”,απαιτείται σοβαρή ενασχόληση και στόχευση στη δημιουργία μιας υγιούςεπιχείρησης. “Όποιος εισέλθει στον χώρο με στόχο το εύκολο κέρδος, δεν θαπετύχει απολύτως τίποτα” προειδοποιεί.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος τηςΕΑΦΦΕ επεσήμανε ότι, εντός του 2014, η Ένωση πρόκειται να έχει ολοκληρώσει τηνκαταγραφή της παραγωγής αρωματικών φαρμακευτικών φυτών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδαφιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ, το 80% της βαλκανικήςχλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6500 είδη ελληνικής χλωρίδας, εκ τωνοποίων τα 2944 είναι ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Απ' αυτά, δεναξιοποιούνται ούτε τα 30, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά αρωματικώνκαι φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα δε με την τακτικήερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) “Δήμητρα” Ελένη Μαλούπα,στη χώρα μας καλλιεργούνται μόλις 40.000 στρέμματα με αρωματικά φαρμακευτικάφυτά, τη στιγμή που έχουν γίνει αμέτρητες εισηγήσεις και εκδηλώσεις για τασυγκριτικά πλεονεκτήματα ενασχόλησης με το αντικείμενο.

Επισημαίνεται ότι, σκοπός τηςΕΑΦΦΕ είναι, μεταξύ άλλων: η ανάδειξη και αξιοποίηση των ελληνικών αρωματικώνφαρμακευτικών φυτών, η προώθηση της έρευνας, της παραγωγής, της διάθεσης καιχρήσης τους, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από αυτά, η διάδοση της τεχνογνωσίας,η συμβολή στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και ηδημιουργία συνθηκών ανάπτυξής τους, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη τηςελληνικής υπαίθρου.

Στους στόχους της Ένωσηςεντάσσονται ακόμη η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας αρωματικώνφαρμακευτικών φυτών και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώςκαι η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας των μελών σεόλη την Ελλάδα, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικάφυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 25ηςAgrotica, που θα φιλοξενηθεί 31/1-2/2, στο Διεθνές Εκθεσιακό ΚέντροΘεσσαλονίκης.