ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλπάζει το AIDS! Πάνω από 800 περιστατικά σ’ ένα χρόνο

Σημαντική αύξηση μετά το 2010 καταγράφεται στα νέα περιστατικά με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες.
Καλπάζει το AIDS! Πάνω από 800 περιστατικά σ’ ένα χρόνο

Σημαντική αύξηση μετά το 2010 καταγράφεται στα νέα περιστατικά με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 δηλώθηκαν 792 περιστατικά, εκ των οποίων 709 άνδρες και οι 83 γυναίκες.

Από το 1984, που ξεκίνησε η υποχρεωτική δήλωσης των περιστατικών HIV/ AIDS λοίμωξης, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, έχουν καταγραφεί 13.496 περιστατικά. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.504 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 6.150 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.380.

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια μεγάλη επιδημική έκρηξη του HIV στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ). Οι τοξικομανείς που δηλώθηκαν ως HIV οροθετικοί το 2013 ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες (210 άτομα) και ηλικίας μικρότερης των 35 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία επισημαίνονται με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, που είναι σήμερα 13 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Πρόληψης για τον HIV (Ath Checkpoint) από αύριο, και κάθε Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα εξειδικευμένο προσωπικό του Ath Checkpoint θα παρέχει στον χώρο του 1oυ Δημοτικού Ιατρείου- Καλφοπούλειου Υγειονομικού Κέντρου (Σόλωνος 78, Αθήνα) δωρεάν, ανώνυμο, γρήγορο και ανώδυνο τεστ για τον ιό του HIV και συμβουλευτική. Επιπλέον, θα γίνεται και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προφυλακτικών σήμερα 13 και αύριο 14 Φεβρουαρίου σε χώρους όπου συχνάζει η νεολαία, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο Γκάζι.

Ταυτόχρονα, σήμερα, οργανώσεις θα διανείμουν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης, της Λάρισας και της Αθήνας.


Διαβάστε επίσης
Δωρεάν προφυλακτικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 13 & 14 Φεβρουαρίου