ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναξιόπιστες οι τεχνικές των εγκληματολογικών εργαστηρίων;

Tο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε επιτροπή που θα εξετάσει τις εφαρμογές της εγκληματολογικής επιστήμης, μετά από διάφορες  εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που δείχνουν ότι οι περισσότερες τεχνικές των εγκληματολογικών εργαστηρίων είναι συχνά αναξιόπιστες.
Αναξιόπιστες οι τεχνικές των εγκληματολογικών εργαστηρίων;

Tο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε επιτροπή που θα εξετάσει τις εφαρμογές της εγκληματολογικής επιστήμης, μετά από διάφορες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που δείχνουν ότι οι περισσότερες τεχνικές των εγκληματολογικών εργαστηρίων είναι συχνά αναξιόπιστες.


Το 2009, έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (NRC) καταδίκαζε τις αναλυτικές μεθόδους της εγκληματολογίας, καθώς τα αποτελέσματα που δίνουν δεν είναι σταθερά. Μόνο οι εξετάσεις DNA κρίθηκαν αξιόπιστες από τους συντάκτες της έκθεσης. Στην έκθεση σημειωνόταν ότι εργαστήρια που εξέταζαν τα ίδια πειστήρια με τις ίδιες τεχνικές καταλήγουν συχνά σε διαφορετικά αποτελέσματα, και μόνο το 60% των δημόσιων εγκληματολογικών εργαστηρίων διαθέτουν πιστοποιημένους εξεταστές.


Μερικές αναφορές τεχνικών που τίθενται σε αμφισβήτηση:


--. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο PNAS έδειχνε ότι ακόμα και έμπειροι τεχνικοί κάνουν λάθος στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μία φορά σε κάθε 1.000 περιστατικά. Αποτύγχαναν επίσης να ταυτοποιήσουν σωστά τα αποτυπώματα στο 7,5% των περιπτώσεων.


--Η χρήση της συσκευής που υποτίθεται ότι ανιχνεύει τα ψέματα από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του ανακρινόμενου, κρίθηκε αναξιόπιστη από έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας το 2003.


--Αναξιόπιστη κρίνεται και η εξέταση σημαδιών από δάγκωμα στο δέρμα θυμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση Innocent Project, η οποία ασχολείται με θέματα άδικης καταδίκης, τουλάχιστον 15 άτομα που κρίθηκαν ένοχα και φυλακίστηκαν σε υποθέσεις με σημάδια δαγκώματος από το 1993 μέχρι σήμερα, τελικά αθωώθηκαν όταν υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις.