ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακό τεστ εντοπίζει τους όγκους

Ένα πρωτοποριακό, μη επεμβατικό τεστ, που ελέγχει το αίμαγια την κυκλοφορία του DNA από κάποιον όγκο, ανέπτυξε μία μεγάλη διεθνήςερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και άλλες
Πρωτοποριακό τεστ εντοπίζει τους όγκους

Ένα πρωτοποριακό, μη επεμβατικό τεστ, που ελέγχει το αίμαγια την κυκλοφορία του DNA από κάποιον όγκο, ανέπτυξε μία μεγάλη διεθνήςερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως δημοσιεύεται στο ιατρικόπεριοδικό «Science Translational Medicine».

Ηεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Έλληνα ΝικόλαΠαπαδόπουλο, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης,διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι όγκοι, ακόμα και αυτοί που ακόμα δεν έχουνκάνει μετάσταση σε άλλο σημείο του σώματος, απελευθερώνουν ένα μέρος από τογενετικό υλικό τους, που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενούς,σε επίπεδα που μπορεί να είναι ανιχνεύσιμα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το κυκλοφορούν DNA του όγκου στοαίμα, μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο βιοδείκτη για πολλές μορφές καρκίνου.

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου τεστ είναι ότι θα επιτρέπειστους γιατρούς να παρακολουθούν διαχρονικά με εύκολο τρόπο τις συνεχείς αλλαγέςκαι μεταλλάξεις που υφίστανται τα κύτταρα ενός όγκου, αντίθετα με τη σημερινήστατική εικόνα που παρέχει η συμβατική βιοψία ενός όγκου.

Επίσης είναι σημαντικό ότι το νέο τεστ δεν θα είναιεπεμβατικό όπως μια βιοψία.

Στο μέλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι δυνατό μεένα απλό τεστ αίματος να ανιχνεύονται πολλοί όγκοι στο αρχικό στάδιό τους,πράγμα που θα αυξάνει τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς.