ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί πρέπει πάντα να ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού μας

Τι κάνετε όταν κλαίει το μωρό σας; Η μία «σχολή» υποστηρίζει ότι, όταν ανταποκρινόμαστε στοκλάμα του μωρού μας το κακομαθαίνουμε και το εμποδίζουμε να «μάθει» ναλειτουργεί ανεξάρτητα.

Γιατί πρέπει πάντα να ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού μας

Τι κάνετε όταν κλαίει το μωρό σας;

Η μία «σχολή» υποστηρίζει ότι, όταν ανταποκρινόμαστε στοκλάμα του μωρού μας το κακομαθαίνουμε και το εμποδίζουμε να «μάθει» ναλειτουργεί ανεξάρτητα.

Ωστόσο, η άλλη «σχολή» επισημαίνει ότι η τακτική της μη-ανταπόκρισηςστο κλάμα του μωρού, εκτός από τις ενδεχόμενες βλαβερές επιπτώσεις πάνω στο ίδιο,έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη μητέρα.

Δείτε τέσσερις λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τους ειδικούς,θα πρέπει να μην αγνοείτε το κλάμα του μωρού σας:

Το κλάμα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες στονεγκέφαλο του βρέφους

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσουν μαζί μαςτα μωρά. Όταν, λοιπόν, δεν ανταποκρινόμαστε, τότε δημιουργείται στρες, το οποίομε τη σειρά του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχει συνέπειες στονεγκέφαλο. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσεότι το στρες που δημιουργείται στην βρεφική ηλικία «μεγαλώνει» ενήλικεςεπιρρεπείς στο άγχος. Παράλληλα, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μιαυπερ-ενεργοποίηση της αδρεναλίνης, με αποτέλεσμα το παιδί στο μέλλον νααποκτήσει αυξημένη επιθετικότητα.

Το συνεχές και χωρίς ανταπόκριση κλάμα επιδρά αρνητικά στηνπνευματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ηανταπόκριση της μητέρας στο κλάμα του μωρού, αποτελεί το καλύτερο όπλο για τηνπνευματική του υγεία.

Η μη ανταπόκριση στο κλάμα είναι επιβλαβής για τη σχέσημητέρας-παιδιού

Σύμφωνα με έρευνες, η μη ανταπόκριση στο κλάμα του μωρούυπονομεύει την εμπιστοσύνη του προς τους γονείς , που είναι απαραίτητηπροϋπόθεση για την ανατροφή του. Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, τα παιδιά σταοποία δείχνουμε εμπιστοσύνη, μαθαίνουν και τα ίδια αν εμπιστεύονται.

Η μη ανταπόκριση στο κλάμα ευθύνεται για την ανασφάλεια τουπαιδιού

Σύμφωνα με την Θεωρία των Στενών Δεσμών, που διατύπωσε γιαπρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας 60, οψυχολόγος John Bowlby, πολλά μωρά γεννιούνται χωρίς την ικανότητα αυτορρύθμισηςσυναισθημάτων. Γι' αυτό, όταν τα βρίσκουν δύσκολα, καταφεύγουν στα άτομα που ταφροντίζουν μια που αυτά βρίσκονται σωματικά κοντά τους και τα βοηθούν ναανακουφιστούν και να ξαναβρούν τη χαμένη ισορροπία. Η στενή και τακτική, λοιπόν,σωματική επαφή και η έγκαιρη επέμβαση στις αγωνίες των βρεφών και τωνπαιδιών δημιουργεί ασφαλείς και μεαυτοπεποίθηση ενήλικες, που είναι σε θέση να δημιουργήσουν λειτουργικέςσχέσεις.

Μπορεί να υποδηλώνει πόνο ή κάποιο πρόβλημα υγείας

Ο μόνος τρόπος να γνωστοποιήσουν τα μωρά ότι κάτι τα ενοχλεί ή τους προκαλεί δυσφορία είναι το κλάμα. Ίσως, λοιπόν, να μην πρόκειται απλά για γκρίνια, αλλά κάποιο σοβαρό πρόβλημα.