ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχαίος ιός "ξύπνησε" μετά από 30.000 χρόνια!

Ένας «γιγάντιος» ιός, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρισήμερα στη Γη και ο οποίος επί 30.000 χρόνια, από την εποχή των μαμούθ και τωνΝεάντερταλ, βρισκόταν σε κατάψυξη
Αρχαίος ιός "ξύπνησε" μετά από 30.000 χρόνια!

Ένας «γιγάντιος» ιός, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρισήμερα στη Γη και ο οποίος επί 30.000 χρόνια, από την εποχή των μαμούθ και τωνΝεάντερταλ, βρισκόταν σε κατάψυξη στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας,επανήλθε στη ζωή και μάλιστα διατηρώντας την ικανότητά του να επιτίθεται σεάλλους μικροοργανισμούς, όπως οι αμοιβάδες, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στοπεριοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Ευτυχώς, ο ιός φαίνεται αβλαβής για τους ανθρώπους και ταζώα, όμως η «ανάστασή» του αποτελεί προειδοποιητικό σήμα, σύμφωνα με τουςεπιστήμονες, για το τι θα μπορούσε να φέρει στο φως το ξεπάγωμα απομακρυσμένωνπεριοχών, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Άλλοι αρχαίοι παθογόνοι ιοί μπορεί ναεπανέλθουν εν καιρώ στη ζωή και αυτοί πιθανώς δεν θα αρκούνται να μολύνουν καινα σκοτώνουν μόνο αμοιβάδες.

Οι Γάλλοι και Ρώσοι ερευνητές, με επικεφαλής τουςεξελικτικούς βιολόγους Ζαν Μισέλ Κλαβερί και Σαντάλ Αμπεργκέλ του ΠανεπιστημίουΑιξ της Μασσαλίας, ονόμασαν τον ιό «σιβηρικό πιθοϊό» (Pithovirus sibericum),επειδή το σχήμα του μοιάζει με αρχαιοελληνικό πιθάρι. Όπως είπε ο καθηγητής ΖανΜισέλ Κλαβερί, «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν ιό να είναι μολυσματικός,μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο ασυνήθιστος οβάλ ιός με μήκος 1,5 και πλάτος 0,5μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) είναι κατά 30% μεγαλύτερος από τονμεγαλύτερο μέχρι τώρα γνωστό ιό, ενώ είναι μεγαλύτερος και από μερικά βακτήρια,πράγμα που τον καθιστά ορατό κάτω από το οπτικό μικροσκόπιο, χωρίς ναχρειάζεται το πολύ ισχυρότερο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπως συμβαίνει με τουςάλλους ιούς.

Ο νέος ιός ανακαλύφθηκε σε δείγμα παγωμένου υπεδάφους, τοοποίο ανασύρθηκε από βάθος 30 μέτρων, στην παράκτια τούνδρα κοντά στη Θάλασσατης Ανατολικής Σιβηρίας, όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι μείον 13,4 βαθμοίΚελσίου.

Αν και οι γιγάντιοι ιοί συνήθως επιτίθενται μόνο σεαμοιβάδες, οι οποίες είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, πέρυσι ανακαλύφθηκε στηΜασσαλία ένας άλλος γιγάντιος ιός, που πήρε το όνομα της πόλης("Μασσαλο-ιός»), ο οποίος είχε μολύνει ένα αγοράκι 11 μηνών.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, δεν μπορεί ναεφησυχάζει κανείς με την προοπτική -είτε λόγω ανόδου της θερμοκρασίας τουπλανήτη, είτε λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Αρκτική για πετρέλαιο, χρυσόκ.α.- να «ξεπαγώσουν» και άλλοι αρχαίοι ιοί, που θα μπορούσαν να αποτελέσουναπειλή για την ανθρώπινη υγεία.