ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε πόσες πλαστές επιστημονικές μελέτες έχουν δημοσιευθεί!

Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 100 πλαστές επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν «εκπονηθεί»
Δείτε πόσες πλαστές επιστημονικές μελέτες έχουν δημοσιευθεί!

Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 100 πλαστές επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν «εκπονηθεί» από ένα πρόγραμμα, το οποίο αναπτύχθηκε το 2005 από ερευνητές του MIT και χρησιμοποιεί τυχαίους συνδυασμούς φράσεων για να δημιουργήσει πλαστές μελέτες.

Σκοπός των δημιουργών του ήταν να αποδείξουν ότι ακόμα και ψεύτικες μελέτες μπορούν να γίνουν δεκτές σε επιθεωρήσεις και συνέδρια.

Τώρα, ένας ερευνητής από Πανεπιστήμιο Joseph Fourier στη Γαλλία, ο Cyril Labbe, ανέπτυξε ένα λογισμικό, το οποίο μπορεί και εντοπίζει τις πλαστές επιστημονικές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος, έχει εντοπίσει περισσότερες από 120 «μελέτες» στα δημοσιευμένα πρακτικά 30 και πλέον συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2008-2013, τα περισσότερα στην Κίνα.

Όπως σχολιάζει στο «Νature», «οι μελέτες είναι εύκολο να εντοπιστούν. Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, το γεγονός ότι οι πλαστές μελέτες διέφυγαν της προσοχής των επιστημόνων που τις ελέγχουν πριν τη δημοσίευσή τους».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ένας επιστημονικός συνεργάτης του Χάρβαρντ δημιούργησε μια πλαστή μελέτη, «ξεγελώντας» τις 157 από τις 304 επιθεωρήσεις ανοιχτής πρόσβασης που απευθύνθηκε.

Ποια στοιχεία εξασφαλίζουν τη γνησιότητα μίας επιστημονικής έρευνας;

Το μέγεθος της έρευνας

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα τα αποτελέσματα να είναι εφαρμόσιμα σε πολλούς ανθρώπους.

Η διάρκεια της έρευνας

Σε γενικές γραμμές μια έρευνα πρέπει να διεξάγεται επί σειρά ετών ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια αν μια πρακτική είναι επωφελής ή όχι.

Περιορισμός των τυχαίων επιδράσεων

Οι ερευνητές οφείλουν να εκτιμούν την πιθανότητα ένα αρνητικό ή ένα θετικό αποτέλεσμα να προέκυψε τυχαία.