ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρότερους βαθμούς παίρνουν τα παχύσαρκα κορίτσια

Με χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, στην εφηβεία, φαίνεται πως σχετίζεται η παχυσαρκία στα κορίτσια, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε
Χειρότερους βαθμούς παίρνουν τα παχύσαρκα κορίτσια

Με χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις, στην εφηβεία, φαίνεται πως σχετίζεται η παχυσαρκία στα κορίτσια, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια Στραθκλάιντ, Νταντί και Μπρίστολ και δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity».

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ράιλι, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 6.000 παιδιά, συσχετίζοντας τους βαθμούς τους στο σχολείο με το βάρος τους στις ηλικίες των 11, 13 και 16 ετών.

Από το σύνολο των παιδιών, το 72% είχαν φυσιολογικό για την ηλικία τους βάρος με βάση το δείκτη σωματικής μάζας, το 13% ήταν υπέρβαρα και το 15% παχύσαρκα.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, τα παχύσαρκα κορίτσια ως ομάδα συστηματικά από τα 11 έως τα 16 χρόνια τους εμφάνιζαν χειρότερες σχολικές επιδόσεις σε σχέση με τις συμμαθήτριές τους με κανονικό βάρος.

Ωστόσο, η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τις σχολικές επιδόσεις δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρη στα αγόρια με παραπανίσια κιλά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χειρότερες επιδόσεις των παχύσαρκων κοριτσιών αφορούσαν όλα τα βασικά μαθήματα, όπως γλώσσα, λογοτεχνία και μαθηματικά.

«Υπάρχει μια σαφής τάση που δείχνει ότι τα παχύσαρκα κορίτσια, στη διάρκεια όλης της εφηβείας τους, τα πάνε χειρότερα στο σχολείο από τους συνομηλίκους τους με υγιές βάρος», σχολίασε μία από τις ερευνήτριες, η καθηγήτρια ψυχολογίας Τζόσι Μπουθ.

Ωστόσο, η Ράιλι διευκρίνισε πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο η παχυσαρκία συσχετίζεται αρνητικά με τις σχολικές επιδόσεις ιδίως των κοριτσιών, όμως επεσήμανε ότι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν επίγνωση για το πρόβλημα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και επιδόσεων των εφήβων στο σχολείο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ