ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβλήματα γονιμότητας ίσως παρουσιάσουν όσα κορίτσια γεννιούνται λιποβαρή

Διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας, όταν ενηλικιωθούν, διατρέχουν όσα κορίτσια γεννιούνται με βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό, συγκριτικά με τις
Προβλήματα γονιμότητας ίσως παρουσιάσουν όσα κορίτσια γεννιούνται λιποβαρή

Διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας, όταν ενηλικιωθούν, διατρέχουν όσα κορίτσια γεννιούνται με βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό, συγκριτικά με τις συνομήλικές τους, που δεν ήταν λιποβαρείς κατά τη γέννα, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα μίας νέας σουηδικής έρευνας, που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γιοζεφίν Βίκστρεμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λινκέπινγκ, μελέτησαν 1.206 γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1973 και οι οποίες κατέφυγαν με τον σύντροφό τους σε κλινική υπογονιμότητας μεταξύ των ετών 2005-2010.

Το πρόβλημα υπογονιμότητας αποδόθηκε σε ποσοστό 38,5% στη γυναίκα, 27% στον άνδρα, 7% και στους δύο, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν άγνωστης αιτιολογίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, οι γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να είχαν βάρος μικρότερο του κανονικού κατά τη γέννησή τους.

Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι η ελλιπής σωματική ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να επηρεάζει αρνητικά και την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων στα κορίτσια.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπίστωσε κάτι τέτοιο, γι' αυτό θα χρειαστούν και άλλες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα και περισσότερες χώρες, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.