ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 7 χόμπι που θα σας κάνουν πιο έξυπνους!

Και ποιος δεν έχει μία συγκεκριμένη δραστηριότητα που του αρέσει να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο…

Τα 7 χόμπι που θα σας κάνουν πιο έξυπνους!

Και ποιος δεν έχει μία συγκεκριμένη δραστηριότητα που του αρέσει να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο…

Έχετε σκεφτεί, όμως, ποια από τα αγαπημένα σας χόμπι έχουν την ικανότητα να ενισχύουν τις γνωστικές σας λειτουργίες και να βελτιώνουν τη μνήμη σας;

Σας παρουσιάζουμε τα 7 χόμπι που μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους!

Ξένες γλώσσες

Εκτός από το ότι θα σας παρέχουν μια βαθύτερη γνώση γύρω από τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις μιας άλλης χώρας, μία νέα γλώσσα ακονίζει το μυαλό και οξύνει το νου, συμβάλλοντας στην ευκολότερη επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Ιδανικά, είναι καλό να ξεκινά κανείς την εκμάθηση ξένων γλωσσών στην παιδική ηλικία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι και οι ενήλικες δε μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της διαδικασίας.

Video games

Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν όντως να βελτιώσουν το συντονισμό των ματιών, καθώς επίσης και την κριτική ικανότητα του ατόμου. Βέβαια, το «κλειδί» βρίσκεται στο να επιλέξει κανείς τα «σωστά» βιντεοπαιχνίδια.

Σταυρόλεξα

Σας έχει τύχει ποτέ να θολώσει το μυαλό σας; Το φαινόμενο ονομάζεται «brain fog» και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλά παιχνίδια και ασκήσεις, που βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, λειτουργώντας κυρίως προληπτικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα σταυρόλεξα, τα αινίγματα και οι γρίφοι, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας έως και 60%.

Παζλ

Μπορεί να σας σπάνε τα νεύρα, ωστόσο τα παζλ είναι αποδεδειγμένα το ιδανικό παιχνίδι για να εξασκήσετε το μυαλό σας.

Μουσική

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην παιδική ηλικία, ωστόσο υπάρχουν πολλοί ενήλικες που απολαμβάνουν τη διαδικασία μετά τα εφηβικά τους χρόνια.

Συλλογές αντικειμένων

Θα σας κάνει να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο γύρω σας, ενισχύοντας την περιέργειά σας και κινητοποιώντας σας προς αναζήτηση των «κομματιών» που θα θέλατε να εντάξετε στη συλλογή σας.

Βιβλία

Είναι τόσα πολλά, που είναι αδύνατον να διαβάσετε έστω και το 1% όσων υπάρχουν. Κρατούν το μυαλό σας σε εγρήγορση, συμβάλλουν στη συγκέντρωση και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε.