ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντοπίστε τους ψεύτες όπως οι πράκτορες του FBI!

Υπάρχει τρόπος να καταλαβαίνουμε εάν κάποιος λέει ψέματα 100%; Σύμφωνα με μελέτες, αναγνωρίζουμε τους ψεύτες στο 54% των περιπτώσεων, καθώς υιοθετούν συγκεκριμένες συμπεριφορές και αντιδράσεις που τους προδίδουν.
Εντοπίστε τους ψεύτες όπως οι πράκτορες του FBI!

Υπάρχει τρόπος να καταλαβαίνουμε εάν κάποιος λέει ψέματα 100%; Σύμφωνα με μελέτες, αναγνωρίζουμε τους ψεύτες στο 54% των περιπτώσεων, καθώς υιοθετούν συγκεκριμένες συμπεριφορές και αντιδράσεις που τους προδίδουν.

Το συγκεκριμένο ζήτημα μελετά ενδελεχώς εδώ και πολλά χρόνια, ο δρ Ρ. Έντουαρντ Γκάισελμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ο οποίος μάλιστα εκπαιδεύει σχετικώς πράκτορες από το FBI, την Αστυνομία του Λος Άντζελες και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Forensic Psychiatry», οι κύριες ενδείξεις ότι κάποιος λέει ψέματα είναι οι εξής:

Είναι λακωνικός στα ουσιώδη

«Οι περισσότεροι ψεύτες δεν θέλουν να λένε πολλά, εν μέρει διότι ξέρουν ότι θα πρέπει να θυμούνται τα ψέματά τους και όσο περισσότερα πουν, τόσο πιο εύκολο είναι να ξεχάσουν κάτι και να προδοθούν», εξηγεί ο δρ Γκάισελμαν. «Έτσι, αποφεύγουν να δώσουν λεπτομέρειες, ακόμα κι αν αυτές τους ζητηθούν».

Είναι χειμαρρώδης στα επουσιώδη

Αν, για παράδειγμα, τεθεί το απλό ερώτημα σε κάποιον «πού ήσουν;» κι αρχίσει να λέει «πήγα στο σούπερ μάρκετ και χρειαζόμουν αυγά, τυρί και ζάχαρη, και κόντεψα στο δρόμο να πατήσω ένα σκύλο και έτσι χρειάστηκα να οδηγήσω αργά», δίνει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες. Αυτό μπορεί κάλλιστα να υποδηλώνει ότι έχει σκεφτεί εκ των προτέρων την απάντησή του, για να είναι έτοιμος να βγει από τη δύσκολη θέση με ένα ψέμα.

Δίνει περιττές εξηγήσεις

Αν και όσοι λένε ψέματα, δεν μιλάνε πολύ, έχουν την τάση να δικαιολογούν αυτομάτως ό,τι λένε, παρότι δεν τους ζητάει κανείς να το κάνουν.

Απαντά σε μία ερώτηση με μία άλλη ερώτηση

Αν, για παράδειγμα, η ερώτηση «πού ήσουν χθες το βράδυ;» απαντηθεί με ένα «πού ήμουν χθες το βράδυ;», κάτι δεν πάει καλά.

Ο λόγος τους δεν έχει σταθερό ρυθμό

Όταν κάποιος λέει ψέματα, συχνά αρχίζει να απαντά με αργό ρυθμό που επιταχύνεται στη συνέχεια ή απαντά με πολλές διακοπές και επανεκκινήσεις. Άλλες φορές, πάλι, απαντά διστακτικά, σαν να σκέφτεται καλά τι θα πει πριν μιλήσει. Αντιθέτως, όταν κάποιος λέει την αλήθεια, η ομιλία του δεν έχει διακυμάνσεις στον ρυθμό της στην ίδια πρόταση.

Σφίγγει τα χείλη του και κοιτάζει μακριά

«Το σφίξιμο των χειλιών προδίδει έντονα το ψέμα», τονίζει ο δρ Γκάισελμαν. «Υποδηλώνει ότι κάποιος σκέφτεται σκληρά για να βρει μια απάντηση και η προσπάθειά του αποτυπώνεται στο πρόσωπό του». Οι ψεύτες έχουν επίσης την τάση να κάνουν μηχανικές κινήσεις, όπως να ισιώνουν τα ρούχα τους ή να «παίζουν» με τα μαλλιά τους ή ένα κουμπί στη μπλούζα τους.

Ρίχνει «κλεφτές» ματιές προς το μέρος σας

Όσοι λένε ψέματα έχουν ανάγκη να μάθουν αν γίνονται πιστευτοί και έτσι ρίχνουν «κλεφτές» ματιές προς το μέρος εκείνου στον οποίο ψεύδονται, για να παρακολουθούν τις αντιδράσεις του. «Όλες αυτές οι ενδείξεις πρέπει να μας κάνουν επιφυλακτικούς ως προς την ειλικρίνεια του απέναντί μας, αν και δεν αποτελούν αδιάσειστες αποδείξεις ότι ψεύδεται», επισημαίνει ο δρ Γκάισελμαν.