ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το όργανο του σώματος που προστατεύει ο καφές!

Νέα έρευνα που εστιάζει στις ασθένειες που «χτυπούν» το συκώτι, δείχνει ότι όσοι πίνουν  τακτικά καφέ, παρουσιάζουν έως και 66% μικρότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κίρρωση του ήπατος, συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Το όργανο του σώματος που προστατεύει ο καφές!

Νέα έρευνα που εστιάζει στις ασθένειες που «χτυπούν» το συκώτι, δείχνει ότι όσοι πίνουν τακτικά καφέ, παρουσιάζουν έως και 66% μικρότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από κίρρωση του ήπατος, συγκριτικά με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Στην τελευταία έκδοση της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ένωσης για την Μελέτη των Ασθενειών του Ήπατος, δημοσιεύτηκε έκθεση της «Singapore Chinese Health Study», σκοπός της οποίας ήταν να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις διάφορων ροφημάτων σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.

Στην 15ετή έρευνα συμμετείχαν συνολικά 63.275 άτομα, ηλικίας μεταξύ 45 και 74 ετών.

Όπως αποδείχτηκε, όσοι έπιναν τουλάχιστον μία κούπα καφέ τη ημέρα, παρουσίασαν αισθητά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (66% χαμηλότερα) από κίρρωση του ήπατος εξαιτίας μη-ιογενούς ηπατίτιδας, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Ωστόσο, οι θάνατοι που προκλήθηκαν από ιογενή ηπατίτιδα-Β δεν είχαν καμία σχέση με την κατανάλωση καφέ. Το ίδιο έδειξε η έρευνα και για το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά.

Η πιο διαδεδομένη μορφή κίρρωσης από μη-ιογενή ηπατίτιδα είναι η NAFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease), μία χρόνια ασθένεια του ήπατος που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλυψε ότι περίπου το 1,3% των θανάτων παγκοσμίως προκαλείται από κίρρωση του ήπατος.