ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το γονικό χάδι και η σημασία του

Περεταίρω αποδείξεις ότι το άγγιγμα και το χάδι λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχολογία του μωρού, αλλά και στο συναισθηματικό δέσιμο που αυτό δημιουργεί με τον γονέα φέρνει μία νέα γερμανική έρευνα
Το γονικό χάδι και η σημασία του

Περεταίρω αποδείξεις ότι το άγγιγμα και το χάδι λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχολογία του μωρού, αλλά και στο συναισθηματικό δέσιμο που αυτό δημιουργεί με τον γονέα φέρνει μία νέα γερμανική έρευνα.

Ο δρ. Merle Fairhurst του Ινστιτούτου Max Planck στην Λειψία, ηγήθηκε ομάδας επιστημόνων, η οποία εξέτασε τον τρόπο που αντιδρούν τα μωρά στο «ευχάριστο άγγιγμα», καθώς μπορεί να υπήρχαν άφθονες μελέτες, οι οποίες να έδειχναν την σημασία που αυτό έχει για τη νοητική ανάπτυξη και την υγεία του βρέφους, αλλά μέχρι τώρα ήταν απροσδιόριστη η σημασία του στους μηχανισμούς φυσιολογίας και συμπεριφοράς του μωρού.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να καθίσουν το μωρό τους στα πόδια τους καθώς εκείνοι το χάιδευαν στα χέρια με τη χρήση μιας απαλής βούρτσας. Τα χάδια γίνονταν με διαφορετικό κάθε φορά ρυθμό ο οποίος κυμαινόταν σε τρία επίπεδα: τριάντα, τρία και 0,3 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο καρδιακός παλμός των μωρών έπεφτε και ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία, όταν το χάδι ήταν στο μεσαίο επίπεδο των τριών εκατοστών ανά δευτερόλεπτο. Επίσης με αυτόν τον ρυθμό τα βρέφη έδειξαν πολύ μεγαλύτερη περιέργεια για την βούρτσα.