ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανάσταση στην καταπολέμηση της Ηπατίτιδας C

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ένα νέο πειραματικό φάρμακο βοήθησε στην ίαση του 95% των ατόμων στα οποία δοκιμάστηκε και που έχουν Ηπατίτιδα τύπου-C (HCV)
Επανάσταση στην καταπολέμηση της Ηπατίτιδας C

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ένα νέο πειραματικό φάρμακο βοήθησε στην ίαση του 95% των ατόμων στα οποία δοκιμάστηκε και που έχουν Ηπατίτιδα τύπου-C (HCV).

Οι ερευνητές από την Σχολή Ιατρικής του Κέντρου Ιατρικής Επιστήμης του πανεπιστημίου του Τέξας και από το Ινστιτούτο Ήπατος του Τέξας αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης και στη Διεθνή Σύνοδο Ήπατος στο Λονδίνο.

Το φάρμακο, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα, δοκιμάστηκε σε συνολικά 78 κέντρα υγείας στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Τα τεστ έγιναν τόσο σε αγωγή διάρκειας 12 εβδομάδων όσο και σε 24 εβδομάδων.

Περισσότερο από το 91% των ασθενών στο τεστ των 12 εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κανένα ίχνος της HCV στο αίμα τους μετά το τέλος της διαδικασίας. Επίσης το 95% εκείνων που ακολούθησαν την αγωγή των 24 εβδομάδων δεν είχαν ίχνος της HCV στο αίμα τος. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν 380.

Επί του παρόντος οι ασθενείς με Ηπατίτιδα-C ακολουθούν αγωγή με ιντερφερόνη, η οποία δεν έχει τα ίδια ποσοστά επιτυχίας, ενώ έχει και παρενέργειες, όπως κούραση και συμπτώματα ίωσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Fred Poordad, για ασθενείς με κίρρωση ή έλκος του ήπατος, η ιντερφερόνη δεν είναι αρκετά ασφαλής και δυσκολεύει τον οργανισμό τους. Πρόσθεσε επίσης ότι το νέο φάρμακο, το οποίο δεν περιέχει ιντερφερόνη, ελέγχθηκε σε περιπτώσεις πολλών ασθενών με κίρρωση του ήπατος. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό επιτυχίας σε ασθενείς με κίρρωση ήταν εδώ και χρόνια κάτω του 50%.

Ενώ η ιντερφερόνη χορηγείται εβδομαδιαία σε ενέσιμη μορφή, το νέο φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή χαπιού.

Ο Poordad διευκρίνισε ότι οι ερευνητές συλλέγουν δείγματα αίματος από ασθενείς που ακολούθησαν τη νέα αγωγή για τρία χρόνια αφότου αυτή ολοκληρώθηκε και μέχρι στιγμής κανείς τους δεν εμφάνισε σημάδια υποτροπής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τοποθετεί την Ηπατίτιδα-C (HCV) ως την μεγαλύτερη αιτία καρκίνου στο ήπαρ, κίρρωσης του ήπατος και ηπατικής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό σε λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά εκτιμάται ότι το κόστος για την αντίστοιχη αγωγή θα είναι πολύ υψηλό.