ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανησυχία για τον δάγκειο πυρετό κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Βραζιλία

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα σύστημα ελέγχου και πρόληψης για τον δάγκειο πυρετό, με το οποίο θα μπορούν οι υγειονομικές Αρχές της Βραζιλίας να ενημερώνονται άμεσα για κάποιο κρούσμα ή και ξέσπασμα του ιού κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Ανησυχία για τον δάγκειο πυρετό κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Βραζιλία

Σε ένα μήνα από σήμερα άλλωστε, περίπου ένα εκατομμύριο φιλάθλων αναμένεται να φτάσουν στην Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ και οι τοπικές Αρχές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρξουν απρόβλεπτα προβλήματα με την υγεία των τουριστών.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο να ξεσπάσει ο ιός του δάγκειου πυρετού είναι η Νατάλ, η Φορταλέτζα και η Ρεσίφε. Αντίθετα ο μικρότερος κίνδυνος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Μπραζίλια (πρωτεύουσα), στην Κουιάμπα, στην Κοριτίμπα, στο Πόρτο Αλέγκρε και στο Σάο Πάολο. "Μέτριου κινδύνου" χαρακτηρίζονται οι περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο, του Μπέλο Οριζόντε, του Σαλβαδόρ και του Μανάους.

Το σύστημα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης που δημιουργήθηκε καλύπτει συνολικά 553 "μικροπεριοχές" στην Βραζιλία. Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία για την ποσότητα βροχόπτωσης και το επίπεδο της θερμοκρασίας σε αυτές τις περιοχές από το 1981 έως το 2013. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με κρούσματα και εξάρσεις του δάγκειου πυρετού, κατέληξαν στις συνθήκες εκείνες που ευνοούν την εξάπλωσή του.

Με το σύστημα αυτό, οι τοπικές Αρχές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες περιοχές αναπτύσσουν κλίμα που ευνοεί τους τοπικούς πληθυσμούς κουνουπιών και θα τους δίνει την ευκαιρία να επέμβουν έγκαιρα για να τους περιορίσουν.