ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές 2014: Το doodle της Google για τις εκλογές στην Ευρωπαική Ένωση

Το σημερινό doodle της Google, όπως ειναι φυσικό, είναι αφιερωμένο στις ευρωεκλογές της 25ης Μαίου 2014.

Ευρωεκλογές 2014: Το doodle της Google για τις εκλογές στην Ευρωπαική Ένωση

Οι ευρωεκλογές ξεκίνησαν να διεξάγονται σε ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 22 Μαίου και ολοκληρώνονται σήμερα 25 Μαΐου 2014, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι οι όγδοες κατά σειρά ευρωεκλογές από το 1979, που καθιερώθηκε η άμεση εκλογή για την ανάδειξη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 751 σε αριθμό. Η αντιπροσώπευση πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη, ο αριθμός εδρών ανά κράτος μέλος πρέπει να μην ξεπερνά τις 99 έδρες και να μην είναι μικρότερος από 6 έδρες.

Οι 751 βουλευτές του ΕΚ θα εκπροσωπούν περισσότερους από 500 εκατομμύρια πολίτες σε 28 κράτη μέλη. Η Ελλάδα εκλέγει 21 βουλευτές.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φετινών ευρωεκλογών είναι ότι για πρώτη φορά τα περισσότερα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα κατεβάζουν υποψήφιους και για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι το βασικό εκτελεστικό οργάνο της ΕΕ.

Από τα 13 μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, πέντε έχουν ορίσει υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής. Υποψήφιος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ο Jean-Claude Juncker, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος της Ευρωομάδας, ενώ υποψήφιος των Σοσιαλιστών είναι ο Martin Schulz, ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες έχουν επιλέξει τον Guy Verhofstadt, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και νυν πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι έχουν προτιμήσει δύο υποψηφίους, το Γάλλο José Bové και τη Γερμανίδα Franziska Keller, ενώ η Ευρωπαϊκή Αριστερά προτείνει τον Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.