ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσοχή! Έρχονται τα αλκοτέστ από απόσταση

Αν ήπιατε αλλά καταφέρατε να μη σας σταματήσει κανένας για αλκοτέστ, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να γλιτώσετε και το πρόστιμο...

Προσοχή! Έρχονται τα αλκοτέστ από απόσταση

Στο σύντομο μέλλον θα είναι δυνατόν να σας κάνουν τεστ από απόσταση, χωρίς καν να το γνωρίζετε!

Πολωνοί ερευνητές από το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βαρσοβίας δημιούργησαν ένα πρωτότυπο σύστημα με αισθητήρα λέιζερ, που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τις αναθυμιάσεις από το αλκοόλ των επιβατών, ενώ το όχημα κινείται.

Φυσικά, η συσκευή θα μπορούσε να ανιχνεύει και το αλκοόλ στην ανάσα των επιβατών, οι οποίοι δεν απαγορεύεται να πίνουν.

Το σκεπτικό, όμως, είναι ότι το σύστημα θα στέλνει αυτόματα στην Τροχαία τη φωτογραφία και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, προκειμένου να ελεγχθεί στο επόμενο μπλόκο.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στη σχετική στην επιθεώρηση «Journal of Applied Remote Sensing», η συσκευή θα βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, ενώ απέναντί της θα τοποθετείται ένα κάτοπτρο.

Το λέιζερ θα περνάει μέσα από το διερχόμενο όχημα, θα ανακλάται στο κάτοπτρο και θα καταλήγει σε ένα ζεύγος αισθητήρων.

Το φως που εκπέμπει το λέιζερ έχει μήκος κύματος ίδιο με το μήκος κύματος που απορροφά η αιθυλική αλκοόλη. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ατμών αιθυλικής αλκοόλης μπορεί να μετρηθεί από την απορρόφηση αυτού του μήκους κύματος.

Όπως έχουν δείξει οι έως τώρα δοκιμές, η πρωτοποριακή συσκευή θα μπορεί να εντοπίζει την ύπαρξη αλκοόλ σε ένα αυτοκίνητο σε συγκεντρώσεις 0,01% και πάνω, ενώ θα μπορεί να αντιλαμβάνεται τα «τεχνάσματα» των οδηγών για να αποφύγουν τη μέτρηση, όπως ανοιχτά παράθυρα ή μεμβράνες στα τζάμια.