ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια πρώτη στην εφαρμογή της τηλεμεταφοράς

Οι εικόνες που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορεί στο μέλλον να μην απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μεταφέρουν ένα μικροσκοπικό άτομο τρία μέτρα μακριά με ποσοστό ακρίβειας που άγγιξε το 100%.

Παγκόσμια πρώτη στην εφαρμογή της τηλεμεταφοράς

Το πρωτοποριακό πείραμα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Ντελφτ στην Ολλανδία και η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με το άρθρο της Daily Mail, οι ερευνητές δηλώνουν χαρακτηριστικά πως οι νόμοι της Φυσικής δεν απαγορεύουν την τηλεμεταφορά μεγάλων αντικειμένων ή ακόμη και ανθρώπων.

Ο καθηγητής Χάνσον από το Πανεπιστήμιο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αν σκεφτεί κανείς ότι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μεμονωμένα μικροσκοπικά σωματίδια – δηλαδή άτομα – που συνδέονται μεταξύ τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο, τότε οι Αρχές που διέπουν τη Φυσική θα επιτρέπουν πιθανότατα την τηλεμεταφορά του ανθρώπου από έναν τόπο σε έναν άλλο».

Αν και ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει μακρινό, η σημαντική επιτυχία των ερευνητών αποτελεί βασικό βήμα προς τη δημιουργία ενός καινοτόμου δικτύου Ίντερνετ που θα λειτουργεί μέσω ταχύτατων κβαντικών υπολογιστών με εκπληκτικές δυνατότητες επεξεργασίας των πληροφοριών.

Ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πείραμα που θα περιλαμβάνει την τηλεμεταφορά πληροφοριών μεταξύ δύο πανεπιστημιακών κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 1.300 μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.