ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θανατηφόρο το «έκσταση» όταν κάνει ζέστη

Επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι το ναρκωτικό «έκσταση» επηρεάζεται πολύ από τη ζέστη και μπορεί να κοστίσει τη ζωή ακόμα σε μικρές δόσεις.

Θανατηφόρο το «έκσταση» όταν κάνει ζέστη

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience» μία συγκεκριμένη ουσία που περιέχει, ακόμα και σε μικρές δόσεις μπορεί να γίνει θανατηφόρα, όταν χρησιμοποιείται σε συνθήκες θερμοκρασίας παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στα κατάμεστα κλαμπ.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το «έκσταση» μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού, εμποδίζοντάς τον να ρυθμίζει την θερμοκρασία του.

Παράλληλα, προκαλεί αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, με συμπτώματα όπως μυϊκή ένταση, ναυτία, ρίγος και απώλεια των αισθήσεων.

«Οι χρήστες του πιστεύουν ότι είναι αρκετά ασφαλές σε μικρές δόσεις και ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο αν υπάρξει ανάμιξή του με άλλα ναρκωτικά, αλλά ανακαλύψαμε ότι αν κάνει ζέστη, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο, ακόμα και σε σχετικά μικρές δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιοθτζίν Κιγιάτκιν, από το Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) των ΗΠΑ.

Και προγενέστερες μελέτες, συσχέτιζαν την υπερθέρμανση του σώματος, αλλά μόνο με υψηλές δόσεις του ναρκωτικού.