ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τις γροθιές των πρωτόγονων προέκυψε το σχήμα του προσώπου μας

Στα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των πρωτόγονων ανθρώπων φαίνεται πως οφείλεται το σχήματα του προσώπου μας, όπως είναι σήμερα σχηματισμένο.

Από τις γροθιές των πρωτόγονων προέκυψε το σχήμα του προσώπου μας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι, ειδικά το κρανίο των ανδρών έχει εξελιχθεί, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τραυματισμοί από γροθιές.

Η ιδιαίτερα ασυνήθιστη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biological Reviews» εξέτασε τη δομή του κρανίου των αυστραλοπιθήκων, που έζησαν πριν από 4 με 5 εκατομμύρια χρόνια και θεωρούνται πρόγονοι του δικού μας γένους Homo.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το πρόσωπο και οι γνάθοι αυτών των προγόνων μας ήταν ισχυρότερα στις περιοχές που είναι πιθανότερο να δεχθούν πλήγμα με γροθιά.

«Είναι οι ίδιες περιοχές του κρανίου που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τόσο στους αυστραλοπίθηκους όσο και στους ανθρώπους. Τα ανδρικά πρόσωπα διαφέρουν από τα γυναικεία επειδή τα τμήματα του κρανίου που μπορεί να υποστούν κάταγμα στους τσακωμούς είναι μεγαλύτερα στους άνδρες» εξηγεί ο ο Ντέβιντ Κάριερ του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι

Η νέα μελέτη μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτική πρόταση στην παλιά θεωρία που θέλει τα ισχυρά πρόσωπα των προγόνων μας να εξελίχθηκαν λόγω της μάσησης σκληρών τροφών.