ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η επικίνδυνη "νόσος των σαλιγκαριών" που εξελίσσεται σε επιδημία

Άτομα που ταξίδεψαν στον ποταμό Cavu της νότιας Κορσικής στην περιοχή Porto Vecchio κατά το 2011-2013 είναι πολύ πιθανό να είναι φορείς σχιστοσωμίασης, μια παρασιτική αρρώστια, η οποία είναι γνωστή και ως νόσος των σαλιγκαριών. 

Αυτή είναι η επικίνδυνη "νόσος των σαλιγκαριών" που εξελίσσεται σε επιδημία

Από τον περασμένο Απρίλιο είναι όλο και περισσότερα τα κρούσματα ουρογεννητικής σχιστοσωμίασης, μία νόσος, που οφείλεται σε ένα παρασιτικό σκώληκα, και διαγνώστηκε σε άτομα που βρέθηκαν στον ποταμό Cavu. Αυτή η νόσος προσβάλει κυρίως περιοχές όπως η Αφρική, η νότια Αμερική και η Ασία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο δημόσιας Υγείας προτείνει να εξεταστούν όλα τα άτομα που κολύμπησαν στον ποταμό από το 2011. Συγκεκριμένα, πρέπει να εξεταστούν επειγόντως τα άτομα που έχουν προβλήματα ούρησης, αίμα στα ούρα ή που πήγαν πολλές φορές για κολύμπι στον Cavu. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι πολλά άτομα μπορεί να είναι φορείς της νόσου χωρίς καν να έχουν τα συμπτώματα. Η νόσος αυτή μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση.

Καλό θα ήταν λοιπόν όλοι όσοι ταξίδεψαν στον ποταμό να κάνουν κάποιες αιματολογικές εξετάσεις. Αν τα αποτελέσματα βγουν θετικά υπάρχει μια αντιπαρασιτική θεραπεία που λαμβάνεται από το στόμα Ο υπουργός Υγείας συνεχίζοντας τις δηλώσεις του είπε ότι χωρίς την κατάλληλη θεραπεία οι προνύμφες μπορεί να παραμείνουν για χρόνια στον οργανισμό μας και να προκαλέσουν επιπλοκές την υγεία μας.

Τέλος, για την αποφυγή οποιασδήποτε καινούριας μόλυνσης έχει απαγορευτεί το μπάνιο κοντά σε αυτά τα νερά.

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 200 εκατ. άνθρωποι σε 74 χώρες είναι µολυσµένοι από σχιστοσωµίαση (νόσο των σαλιγκαριών). Προκαλείται από ένα παράσιτο του γλυκού νερού που υπάρχει στην Καραϊβική, στη νότια Αµερική, στην Αφρική, στην Ασία και είναι η δεύτερη κυρίαρχη τροπική ασθένεια µετά την ελονοσία!

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Σπαβέρα, Χειρ. Οδοντίατρο, Υγιεινολόγο, Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής (I.S.T.M.) και συγγραφέα, «Η πλειονότητα των ανθρώπων µε σχιστοσωµίαση δεν παρουσιάζουν συµπτώµατα. Η αρχική εισβολή των προνυµφών από το δέρµα πιθανόν να προκαλέσει κνησµό. Αυτό συνήθως συµβαίνει µέσα στις πρώτες 48 ώρες. Τα πρώτα συµπτώµατα της νόσου εµφανίζονται κατά τη φάση της γέννησης των αυγών. Πυρετός, διογκωµένοι λεµφαδένες, µυικός πόνος, διάρροια, βήχας κι άσθµα, απώλεια βάρους και διόγκωση του ήπατους και της σπλήνας είναι συνήθη. Η εισχώρηση των αυγών στην ουροδόχο κύστη και στην ουροδόχο οδό προκαλεί αιµορραγία κι ενίοτε πόνο. Ακόµα και στα προχωρηµένα στάδια, η θεραπεία µπορεί να είναι αποτελεσµατική, µόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις ζωντανής δραστηριοποίησης των παρασίτων».