ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων από προϊόντα αντιμετώπισης της ακμής (video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφών και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα αντιμετώπισης της ακμής που κυκλοφορούν στο εμπόριο στις ΗΠΑ.

Κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων από προϊόντα αντιμετώπισης της ακμής (video)

Ο FDA εξέδωσε προειδοποίηση προς τους καταναλωτές, αναφέροντας ότι σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις κάποια από αυτά τα προϊόντα προκαλούν πάρα πολύ σοβαρές παρενέργειες στον χρήστη, όπως στένωση του αναπνευστικού σωλήνα και δυσκολία στην αναπνοή, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Δεν είναι μόνο οι κρέμες και οι αλοιφές που μπορεί να είναι δυνητικά τοξικές, αλλά και προϊόντα σε μορφή τζελ, λοσιόν, προϊόντα για πλύσεις προσώπου και πολλά άλλα παρόμοια φάρμακα αντιμετώπισης της ακμής.

Τα κύρια ενεργά συστατικά σε αυτά τα προϊόντα είναι το υπεροξείδιο του βενζολίου ή σαλικυλικό οξύ, αλλά ο FDA δεν είναι βέβαιος εάν αυτά είναι που προκαλούν τις σοβαρότατες αλλεργικές αντιδράσεις ή αν είναι κάποιος συνδυασμός δευτερογενών συστατικών.

{youtube}1C8yIFqD9KU{/youtube}

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος από ανεπιθύμητη αλλεργική αντίδραση σε τέτοια προϊόντα, αλλά ο FDA έχει λάβει 131 αναφορές για αλλεργικές αντιδράσεις. Περίπου το 44% των περιστατικών αυτών έληξε με νοσηλεία.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ο FDA συνεχίζει να παρακολουθεί και να αξιολογεί αυτό το θέμα ασφάλειας, και θα συνεργαστεί με τους κατασκευαστές σχετικά με οποιεσδήποτε μελλοντικές αλλαγές στην ετικέτα που θα προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων".

Για την αποφυγή τυχόν αρνητικών επιπτώσεων, ο FDA συνιστά να εφαρμόζεται μια μικρή ποσότητα των φαρμάκου ακμής στο δέρμα για τρεις μέρες και να προσέχει ο χρήστης για τυχόν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, προτού αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του φαρμάκου.