ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μέθοδος υπερ-ψύξης οργάνων πριν τη μεταμόσχευση

Η πρωτοποριακή μέθοδος της υπερ-ψύξης θα βοηθά ώστε τα όργανα να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για περισσότερες ημέρες πριν από μια μεταμόσχευση, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Νέα μέθοδος υπερ-ψύξης οργάνων πριν τη μεταμόσχευση

Η μέθοδος περιλαμβάνει την ψύξη του οργάνου σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τη χορήγηση θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα αιμοφόρα αγγεία του.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Nature Medicine, έδειξαν ότι η υπερ-ψύξη του ήπατος συνέβαλε στη συντήρηση του οργάνου για τρεις ημέρες, ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι συντήρησης επιτρέπουν στους γιατρούς να διατηρούν το συκώτι σε καλή κατάσταση για 24 περίπου ώρες.

Εάν η μέθοδος αποδειχθεί αποτελεσματική και στα ανθρώπινα όργανα, μπορεί να αλλάξει διά παντός τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων.

Μόλις ένα όργανο απομακρύνεται από το σώμα, τα κύτταρά του αρχίζουν σταδιακά να πεθαίνουν. Η μέθοδος της υπερ-ψύξης επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, καθώς μειώνει σημαντικά το μεταβολικό ρυθμό των κυττάρων.