ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό που σκοτώνει τις αεροσυνοδούς και τις γυναίκες που εργάζονται το βράδυ

Οι αεροσυνοδοί και οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια, δυναμιτίζουν την υγεία τους με το επάγγελμα.

Αυτό που σκοτώνει τις αεροσυνοδούς και τις γυναίκες που εργάζονται το βράδυ

Η έκθεση στο φως τη νύχτα μεταβάλλει τους κιρκάδιους (βιολογικούς) ρυθμούς που οδηγούν σε γενετικές αλλαγές και σε βασικές οδούς του καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ιπτάμενο γυναικείο προσωπικό διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ανάμεσα στους παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η εργασία σε βάρδιες και η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία.

Σε μια μετα-ανάλυση μελετών σε ιπτάμενο προσωπικό έδειξε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του μαστού κατά 44% (26-65%), ποσοστό που αυξάνει το μέσο όρο για καρκίνο του μαστού στο 18%. Το αυξημένο ποσοστό του 44% είναι παρόμοιο με το ποσοστό κινδύνου για καρκίνο του μαστού των εργαζομένων γυναίκων σε βάρδιες (51%).

Βέβαια, δεν κινδυνεύουν όλες οι γυναίκες αεροσυνοδοί ή οι γυναίκες που εργάζονται νύχτα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, αλλά σίγουρα διατρέχουν έναν αυξημένο κίνδυνο , για τον οποίο θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Τα αντίστοιχα ευρήματα για τις εργαζόμενες σε νυχτερινή βάρδια, έδειξαν ότι ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του μαστού αγγίζει, κατά μέσο όρο, το 51% (36 - 68%). Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται όσο περισσότερο δουλεύουν το βράδυ τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν. Έτσι, ο μέσος όρος κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε όλες τις γυναίκες, που στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 12,5% (1 στις 8 γυναίκες), αυξάνεται στο 19,5% με την παρατεταμένη νυχτερινή εργασία.