ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έχουν τα μωρά προσωπικότητα;

Τα μωρά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά.

Έχουν τα μωρά προσωπικότητα;

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα. Ακόμη και τα δίδυμα γεννιούνται με διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα λόγω του διαφορετικού DNA τους. Αυτό που διαμορφώνει την ενήλικη προσωπικότητα κάθε ανθρώπου είναι ένας συνδυασμός των γενετικών χαρακτηριστικών ενός μωρού μαζί με τη συγκεκριμένη ανατροφή και το περιβάλλον του.

Διαφορές στην προσωπικότητα

Τα μωρά διαμορφώνουν σιγά σιγά την προσωπικότητα τους μέσα από τα διάφορα ερεθίσματα που δέχονται είτε από τους γονείς είτε από τα συγγενικά τους πρόσωπα. Θα έχετε παρατηρήσει πως τα αδέρφια μεταξύ τους παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές στον χαρακτήρα και στον τρόπο συμπεριφοράς, πχ το ένα θα είναι ήσυχο και το άλλο ζωηρό ή το ένα κοινωνικό και το άλλο πιο εσωστρεφή. Ακόμη και αν έχετε αναθρέψει τα μωρά σας με τον ίδιο τρόπο δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε αυτές τις διαφορές.

Παράγοντες που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του μωρού

Όλα τα μωρά είναι γενετικά προγραμματισμένα να αναπτυχθούν πάνω κάτω με τον ίδιο ρυθμό, όμως ανασταλτικό παράγοντα στην ευτυχία και την ανάπτυξη του μωρού σας μπορεί να παίξει ένα αδιάφορο ή εχθρικό περιβάλλον. Ένα υγιή περιβάλλον και πρόσθετες θετικές επιρροές μπορούν να αυξήσουν τις νοητικές ικανότητες του μωρού σας. Εμπλουτίστε τα ενδιαφέροντα του και δώστε του πολλά ερεθίσματα.

Αυτό που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι γονείς είναι ότι κάθε παιδί που μεγαλώνει και κατακτά δεξιότητες με έναν συγκεκριμένο ρυθμό πάντα θα υπάρχει κάποιο άλλο που θα τις κατακτά γρηγορότερα ή πιο αργά. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και οι διαφορές στην προσωπικότητα και στην εμφάνιση είναι το αποτέλεσμα του μοναδικού DNA που διαθέτουμε. Οι διαφορές είναι αυτές που μας κάνουν μοναδικούς. Απολαύστε τη μοναδικότητα του μωρού σας και μην εντυπωσιάζεστε από τις επιδόσεις των άλλων μωρών. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, εσείς απλά φροντίστε να το μεγαλώσετε σε ένα υγιή περιβάλλον.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Πρόεδρος στην Επιστημονική εταιρεία ΩΝ
Επιστημονικός Συνεργάτης της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού

Για να μάθετε περισσότερα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού επισκευθείτε το Novalac.gr