ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έναν σούπερ-θανατηφόρο ιό γρίπης δημιούργησε στο εργαστήριο αμφιλεγόμενος επιστήμονας

Ένας αμφιλεγόμενος από την υπόλοιπη κοινότητα επιστήμονας, ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον, Γιοσιχίρο Καβαόκα, που στο παρελθόν είχε αναπαράγει στο εργαστήριο τον θανατηφόρο ιό της ισπανικής γρίπης του 1918, δημιούργησε τώρα ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό στέλεχος του γνωστού ιού της γρίπης Η1Ν1.

Έναν σούπερ-θανατηφόρο ιό γρίπης δημιούργησε στο εργαστήριο αμφιλεγόμενος επιστήμονας

Ο ίδιος ιός είχε προκαλέσει το 2009 την παγκόσμια επιδημία της γρίπης, στοιχίζοντας τη ζωή σε 575.000 άτομα, πριν αναχαιτιστεί με τη βοήθεια εμβολίων.

Η νέα μορφή του ιού είναι ανθεκτική στα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός με τα εμβόλια αυτά και γι' αυτό εκφράζονται φόβοι πως, αν διαφύγει από το εργαστήριο, το ανθρώπινο γένος θα είναι ανίσχυρο μπροστά της.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «The Independent», ο δρ Καβαόκα τον επανέφερε στην προ-πανδημική κατάσταση και μάλιστα τον ενίσχυσε, για να μην τον «πλήττουν» τα εμβόλια.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν στοχεύει στη δημιουργία κάποιου πανίσχυρου βιολογικού όπλου, αλλά αναζητά τρόπους βελτίωσης των παραγόμενων εμβολίων.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λάθος χέρια, ο νέος ιός θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος.

Στις αρχές του έτους, ο δρ Καβαόκα είχε ανακοινώσει τα πρώτα βήματα της έρευνας σε ένα επιστημονικό συνέδριο που είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, με ορισμένους από τους παρευρισκόμενους να βγαίνουν σοκαρισμένοι από την ομιλία του.

Μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα ένας από αυτούς τους επιστήμονες, είπε ότι ο δρ Καβαόκα χειρίστηκε με τέτοιο τρόπο τον ιό, ώστε είναι μακράν ο πιο επικίνδυνος που έχει δημιουργήσει ποτέ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του UW-Madison διαβεβαίωσαν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι οι πιθανότητες να διαφύγει ο ιός από το εργαστήριο είναι μηδαμινές.