ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναγέννησαν κερατοειδή χιτώνα με βλαστοκύτταρα

Για πρώτη φορά, επιστήμονες στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους και μία ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια, πέτυχαν με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, να αναγεννήσουν ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα ματιού.

Αναγέννησαν κερατοειδή χιτώνα με βλαστοκύτταρα

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Θεραπευτηρίου Οφθαλμών και Ώτων της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Μάρκους Φρανκ, μεταμόσχευσαν τα κατάλληλα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε τυφλά ποντίκια και δημιούργησαν πλήρως λειτουργικούς κερατοειδείς χιτώνες, που βελτίωσαν την όραση των πειραματόζωων.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», μια ομάδα βλαστικών κυττάρων στα μάτια μας επιδιορθώνουν και ανανεώνουν κάθε λίγες εβδομάδες τον κερατοειδή χιτώνα. Χωρίς αυτά τα βλαστοκύτταρα, ο κερατοειδής θα θόλωνε και η όρασή μας θα μειωνόταν.

Η καταστροφή αυτών των ζωτικών κυττάρων λόγω αυτοάνοσης πάθησης, εξωτερικής μόλυνσης ή τραυματισμών είναι από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα είχε αποδειχτεί πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν αυτά τα βλαστικά κύτταρα. Τώρα, για πρώτη φορά, όχι μόνο αυτό κατέστη εφικτό, αλλά επιπλέον αξιοποιήθηκαν αυτά τα κύτταρα για να αναγεννηθεί ένας κατεστραμμένος κερατοειδής.

Όπως είπε ο Μάρκους Φρανκ, το επόμενο βήμα θα είναι να εξελιχθεί η τεχνική, έτσι ώστε να αποτελέσει μια θεραπεία για τους ανθρώπους, κάτι πάντως, που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, έως ότου γίνουν και οι αναγκαίες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η νέα μέθοδός μπορεί μια ημέρα να αποκαταστήσει την όραση σε άτομα που την έχουν χάσει λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων.