ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον βρεφικό εγκέφαλο

Ο βρεφικός εγκέφαλος χωρίζεται σε νοητικό, συναισθηματικό και ενστικτώδες. Η εξυπνάδα των παιδιών εξαρτάται τόσο από γενετικό του υλικό (DNA) όσο και από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται και τα ερεθίσματα τα οποία δέχεται.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον βρεφικό εγκέφαλο

Από τον πρώτο κιόλας μήνα που έρχεται ένα βρέφος στον κόσμο παράλληλα με τα ερεθίσματα που δέχεται, αρχίζει να κάνει πράγματα από μόνο του. Αρχίζει σιγά σιγά να κοιτάζει γύρω του, να κινείται και να αντιλαμβάνεται πράγματα. Σημαντικό ρόλο για την μελλοντική ευφυΐα του παιδιού παίζει η συναισθηματική σχέση που θα αναπτύξει μαζί του η μητέρα. Αυτό στηρίζεται στο ότι μετά τον τοκετό ενεργοποιείται ο συναισθηματικός εγκέφαλος του βρέφους που τροποποιεί τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του.

Η σταθερή και συστηματική αγάπη και η φροντίδα από τους γονείς, ειδικά της μητέρας, είναι ο βασικός παράγοντας για την μάθηση και ανάπτυξη του βρέφους. Το βρέφος που δέχεται στοργή και αγάπη από το οικογενειακό του περιβάλλον, μπορεί και ενεργοποιεί πιο αποτελεσματικά το τρίτο μέρος του εγκέφαλου του, το νοητικό.

Κάθε ερέθισμα, αφήνει ένα μνημονικό αποτύπωμα μέσα στον βρεφικό εγκέφαλο. Η μάθηση του βρέφους γίνεται πιο αποτελεσματική όταν προσφέρουμε με την αλληλεπίδραση μας ακουστικά, όσο και οπτικά, οσφρητικά, απτικά και κιναισθητικά ερεθίσματα.

Τι είναι αυτό όμως που πραγματικά ευνοεί την ανάπτυξη του βρέφους;

Ένα περιβάλλον πλούσιο με αισθητηριακά ερεθίσματα, αγγίγματα, χάδια, παιχνίδια με ήχους, νανουρίσματα την ώρα του ύπνου, φιλιά και ταχταρίσματα την ώρα του αλλάγματος και της περιποίησης είναι ευεργετικά. Ευνοούν μια φυσιολογική ανάπτυξη καθώς παράλληλα ενισχύουν την νοημοσύνη του βρέφους.

Η εκπαίδευση προκειμένου να είναι αποτελεσματική, δεν πρέπει να είναι εξαντλητική αλλά ούτε και παθητική. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκθέτετε το μωρό στην τηλεόραση για πολλές ώρες. Ο εγκέφαλος μας τροποποιείται καθημερινά μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του, που εκείνη την περίοδο δεν είναι άλλος από την μητέρα και τον πάτερα.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Πρόεδρος στην Επιστημονική εταιρεία ΩΝ
Επιστημονικός Συνεργάτης της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού

Για να μάθετε περισσότερα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού επισκευθείτε το Novalac.gr