ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο συνεχόμενες μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Ωνάσειο

Η αναμονή 55 μηνών με σύστημα υποστήριξης της αριστερής κοιλίας, ασθενή, ηλικίας 43 ετών, έληξε την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014 με τη δωρεά μοσχεύματος καρδιάς από δότη που νοσηλευόταν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Δύο συνεχόμενες μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Ωνάσειο

Ο ασθενής έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η τοποθέτηση της συσκευής υποστήριξης της καρδιάς έγινε τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ στη λίστα αναμονής βρισκόταν από τον Ιανουάριο 2011.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014, ασθενής ηλικίας 59, που έπασχε κι εκείνος από διατατική μυοκαρδιοπάθεια κι έφερε διπλό σύστημα υποστήριξης της καρδιάς για 13 μήνες, δέχθηκε μόσχευμα από δότη που νοσηλευόταν στο Παπαγεωργίου Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η τοποθέτηση του συστήματος υποστήριξης της καρδιάς έγινε τον Ιούνιο του 2013, ενώ ο ασθενής βρισκόταν στη λίστα από τον Μάϊο 2013.

Η πορεία της υγείας των δύο ασθενών – ληπτών των καρδιακών μοσχευμάτων είναι πολύ καλή.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την Ομάδα Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων κ. Πέτρο Σφυράκη.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει τις οικογένειες των δοτών όπως και το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και ειδικότερα, όσον αφορά το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Μπαρδή και τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ. Γεώργιο Δαδούδη και το Παπαγεωργίου Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βασίλειο Παπά, τον Γενικό Διευθυντή κ. Γεώργιο Χριστόπουλο και τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας κ. Δημήτριο Ματάμη.

Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Συνολικά από την έναρξη του Προγράμματος το 1995, το Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων του ΩΚΚ έχει πραγματοποιήσει 128 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε 127 ασθενείς. Σήμερα, βρίσκονται σε αναμονή 27 άτομα, εκ των οποίων, 8 φέρουν συστήματα μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς.