ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε ευτυχισμένο το μωρό σας

Ο ερχομός κάθε νέου παιδιού κυριεύει από συναισθήματα χαράς τη νέα μαμά. Στη συνέχεια όμως προκαλεί και τα συναισθήματα ευθύνης, στα οποία αναρωτιέται αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στον μητρικό της ρόλο.

Τρεις χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε ευτυχισμένο το μωρό σας

Πως όμως θα μεγαλώσετε ευτυχισμένα μωρά; Μέσα από απλά καθημερινά βήματα θα παρέχετε συναισθηματική ασφάλεια στο μωρό σας που του είναι απαραίτητη για την πνευματική, σωματική αλλά και ψυχική του υγεία.

Αφήστε το μωρό σας να κοιμάται πολλές ώρες

Το ημερήσιο πρόγραμμα του βρέφους σας πρέπει να έχει αρκετές ώρες ξεκούρασης. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του δημιουργήσετε μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα που θα το προδιαθέτει να κοιμηθεί πολλές ώρες. Τα οφέλη του ύπνου είναι σημαντικά για την σωστή του ανάπτυξη. Ο βρεφικός εγκέφαλος ξεκουράζεται και συγχρόνως εξασφαλίζεται η ψυχική του ισορροπία. Μην αμελήσετε εάν παρατηρήσετε έντονη ανησυχία και διακοπτόμενο ύπνο του μωρού σας. Ενδιαφερθείτε έγκαιρα και ζητήστε καθοδήγηση και συμβουλές από έναν Ειδικό.

Ξεκινήστε τις δραστηριότητες με το μωρό σας

Η διασκέδαση δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα με το μωρό σας. Μιμηθείτε μαζί του ήχους ενώ του αλλάζετε πάνα, τραγουδήστε του κατά τη διάρκεια του φαγητού και παίξτε μαζί του με παπάκια κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Θα παρατηρήσετε πόσο καλύτερη διάθεση θα έχει και θα περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη δραστηριότητα μαζί σας .Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι το μωρό σας πάνω από όλα θέλει την δική σας παρέα με κέφι και χαρά γιατί απλά εσείς είστε ο πρώτος άνθρωπος που τα μοιράζεται μαζί σας.

Βοηθήστε το να δημιουργήσει «φίλους»

Τα μωρά έχουν ανάγκη να είναι το επίκεντρο και να έρχονται σε επαφή με κόσμο. Μη θεωρείτε πως επειδή είναι μωρό και δεν μιλάει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις με άλλα πρόσωπα. Θα παρατηρήσετε πως αμέσως ανταποκρίνονται όταν κάποιος τους χαμογελάσει ή τους δώσει σημασία. Μέσα από τις αντιδράσεις τους αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη τους για επικοινωνία. Μη ξεχνάτε κάθε φορά που του απευθύνεστε να το κοιτάζετε μέσα στα μάτια και να του μιλάτε γλυκά. Δώστε του χρόνο να επικοινωνήσει μαζί σας με τον δικό του τρόπο. Με αυτό τον τρόπο κάθε μέρα, κτίζεται μια ισχυρή σχέση αποδοχής, αγάπης και εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά που έχουν νιώσει στοργή και τρυφερότητα από τις μητέρες τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες, να αναπτυχθούν νοητικά από ότι αυτά που έχουν παραμεληθεί. Σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση βάρους των μωρών, είναι η συναισθηματική επαφή που αναπτύσσετε μαζί του.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Πρόεδρος στην Επιστημονική εταιρεία ΩΝ
Επιστημονικός Συνεργάτης της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού

Για να μάθετε περισσότερα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού επισκευθείτε το Novalac.gr