ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ώρα της ημέρας καθορίζει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων

Νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS καταδεικνύει ότι η ώρα της ημέρας και οι ώρες του ύπνου έχουν σημαντική επίδραση στο μεταβολισμό. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εξετάσεων που αφορούν σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου.

Η ώρα της ημέρας καθορίζει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο αναζήτησαν πιθανές σχέσεις μεταξύ της έλλειψης ύπνου, της διατάραξης του βιολογικού ρολογιού και του μεταβολισμού και διαπίστωσαν πως υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Τα ερευνητικά δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούσαν σε μια ομάδα υγιών ενήλικων ανδρών και οι ερευνητές πραγματοποίησαν αιματολογικές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουν πώς μεταβάλλονται οι μεταβολικοί βιολογικοί δείκτες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου φάνηκε να οδηγεί σε αύξηση του ρυθμού των μεταβολικών διεργασιών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων αλλά παράλληλα καθορίζει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χορηγείται υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Η διαπίστωση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τις επακόλουθες αποφάσεις που λαμβάνουν οι γιατροί για τη θεραπεία των ασθενών.