ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμοιβάδα της έφαγε τα μάτια μέσα σε έξι μήνες

Αμοιβάδα της έφαγε τα μάτια μέσα σε έξι μήνες

Μια νεαρή κοπέλα από την Ταϊβάν έχασε την όρασή της, καθώς ένας μικροοργανισμός «καταβρόχθιζε» σιγά σιγά τα μάτια της για έξι ολόκληρους μήνες.

Η μικροσκοπική αμοιβάδα, ένας μονοκυττάριος οργανισμός που κινείται με ψευδοπόδια, προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια της Λιάν Κάο επειδή η νεαρή κοπέλα φορούσε φακούς επαφής για έξι μήνες, χωρίς να τους βγάλει καθόλου.

Οι γιατροί που ήρθαν αντιμέτωποι με το περιστατικό προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ελλιπής υγιεινή στη χρήση των φακών επαφής.

Οι φακοί επαφής πρέπει να καθαρίζονται με ειδικό υγρό σε καθημερινή βάση και να αφαιρούνται όταν πλένουμε το πρόσωπο και όταν κολυμπάμε στη θάλασσα ή την πισίνα. Επίσης, δεν πρέπει να φοράμε τους φακούς για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα.

Όμως η 23χρονη Κάο δεν τηρούσε κανέναν από τους παραπάνω βασικούς κανόνες και φορούσε τους φακούς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και στον ύπνο της.

Όταν αφαίρεσαν τους φακούς, οι γιατροί τρομοκρατημένοι διαπίστωσαν ότι η αμοιβάδα είχε καταστρέψει εντελώς την επιφάνεια των ματιών της κοπέλας. Οι βλάβες που εντοπίζονται στον κερατοειδή είναι μόνιμες, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Wan Fang στην Ταϊπέι.

Η επίσημη διάγνωση έδειξε κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα. Η πάθηση μπορεί να εξελίσσεται για χρόνια και να γίνει αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο, όταν θα είναι πια πολύ αργά.