ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντόπισαν γονίδιο που συνδέεται με την τύφλωση

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξατομικευμένη αγωγή για κάθε ασθενή που κινδυνεύει να χάσει την όρασή του είναι η επιστήμη, μετά από την επιτυχή έρευνα Αμερικανών επιστημόνων στον εντοπισμό ενός γονιδίου που συνδέεται με την τύφλωση στον άνθρωπο.

Εντόπισαν γονίδιο που συνδέεται με την τύφλωση

Χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα από κύτταρα του δέρματος για να διερευνήσουν τα αίτια της εκφυλιστικής μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδίτιδας (ΜΑ), μιας νόσου στο μάτι η οποία οδηγεί σε τύφλωση ή σοβαρή οπτική δυσλειτουργία.

Χρησιμοποιώντας κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που δημιουργήθηκαν από τα βλαστικά κύτταρα στο εργαστήριο, εντόπισαν την ΜΑ δύο ασθενών σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις/παραλλαγές ενός γονιδίου που ονομάζεται MFRP.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στην συνέχεια έναν ιό για να "μεταφέρουν" υγιή αντίγραφα του γονιδίου μέσα στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία τους.

Σε περαιτέρω εργαστηριακά πειράματα, η γονιδιακή θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για να διασώσει την όραση γενετικά τροποποιημένων ποντικιών με ΜΑ.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας, καθηγητής Stephen Tsang, από το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, ισχυρίζεται ότι "η χρήση κυτταρικών σειρών ενός ασθενή με ειδικό σκοπό τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας της γονιδιακής θεραπείας, ώστε να διορθώσουμε με ακρίβεια τη γενετική ανεπάρκεια του ασθενούς, παρέχει ένα ακόμη εργαλείο για την προώθηση του τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής".

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες πέτυχαν την αναγέννηση κερατοειδούς χιτώνα με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Επαναστατική συσκευή βοηθάει τους τυφλούς να περιηγούνται με ασφάλεια