ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φουκουσίμα: Προβληματίζουν οι περιπτώσεις καρκίνου σε έφηβους

Προβληματισμός επικρατεί στην Ιαπωνία για τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούςσε παιδιά και έφηβους ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Φουκουσίμα: Προβληματίζουν οι περιπτώσεις καρκίνου σε έφηβους

Μία μελέτη για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, έδειξε ότι 103 παιδιά και έφηβοι στην περιοχή, ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή του δυστυχήματος, ανέπτυξαν καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δε συνδέουν τις περιπτώσεις αυτές με την αύξηση της ραδιενέργειας, κάτι που οι γονείς των παιδιών αρνούνται να τα ο πιστέψουν.

Συγκεκριμένα, έγιναν εξετάσεις σε περίπου 300.000 νέους της επαρχίας της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από την επιτροπή που παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων της.

Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου που επαληθεύτηκαν με χειρουργικές επεμβάσεις ανέρχεται στα 57 και υπάρχουν άλλες 46 περιπτώσεις για τις οποίες οι γιατροί δε δηλώνουν ακόμη βέβαιοι κατά 100%, αλλά εκτιμάται πως η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί κακοήθεις νεοπλασίες είναι σημαντική.

Η στατιστική αναλογία των παιδιών στην επαρχία Φουκουσίμα που πλήττονται από καρκίνο του θυρεοειδούς είναι 30/100.000, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την περιοχή, κάτι που αποτρέπει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων για το αν η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται στο πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011.