ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβόλιο HIV: Δωρεά 25 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Gates για ερευνητικούς σκοπούς

Ερευνητές από το Όρεγκον των ΗΠΑ σχεδιάζουν ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που θα προλαμβάνει τη λοίμωξη από τον επικίνδυνο ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation έκανε δωρεά ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ενισχυθούν οι έρευνες για το εμβόλιο.

Εμβόλιο HIV: Δωρεά 25 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Gates για ερευνητικούς σκοπούς

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον (OHSU) ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που όχι μόνο θα προλαμβάνει τη λοίμωξη σε όσους εκτίθενται στον HIV αλλά παράλληλα θα τον εξαλείφει από τον οργανισμό όσων έχουν ήδη μολυνθεί.

Η σημαντικότατη δωρεά έγινε έπειτα από δημοσίευση σχετικής μελέτης από το OHSU, η οποία είχε σκοπό να καταδείξει ότι το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση μιας μορφής του ιού και μπορεί πιθανώς να εξαλείψει εντελώς το DNA του σε ποσοστό περίπου 50%. Οι σχετικές δοκιμές έγιναν σε 100 πειραματόζωα.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature αναφέρει πως η ίδια προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στον άνθρωπο.

Αν και οι λοιμώξεις από τον HIV παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι φορείς του ιού, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η αντι-ιική θεραπεία επεκτείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του HIV κατά το περασμένο έτος.

Η δωρεά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εντός της επόμενης πενταετίας ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο το εμβόλιο είναι ασφαλές για δοκιμές σε ανθρώπους.