ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκατοντάδες παιδιά στην εντατική από επιδημία αναπνευστικής ίωσης

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές στις ΗΠΑ, εξαιτίας ενός σπάνιου μέχρι πρότινος ιού που προσβάλλει το αναπνευστικό, με κρούσματα σε εκατοντάδες παιδιά, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Εκατοντάδες παιδιά στην εντατική από επιδημία αναπνευστικής ίωσης

Μέχρι σήμερα κρούσματα έχουν αναφέρει 12 πολιτείες, με τα παιδιά να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.

Υπαίτιος για την επιδημία είναι ο ιός EV-D68, που ανήκει στους εντεροϊούς και δεν χαρακτηρίζονται ως σπάνιοι και αριθμούν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη.

Οι εντεροϊοί προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός έντονου κρυολογήματος, όπως δέκατα, αδυναμία, ελαφρύς πόνο στο στομάχι, διάρροια και εμετοί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, τα συμπτώματα συχνά εξελίσσονται σε οξεία αναπνευστικά δυσχέρεια, που απαιτεί νοσηλεία στην εντατική.

Παράλληλα, οι ιώσεις από εντεροϊούς είθισται να υποχωρούν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση τα κρούσματα αυξάνονται ασταμάτητα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ιός, εκτός από παιδιά, προσβάλλει και εφήβους, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά που χρειάσθηκαν νοσηλεία είχαν ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων.