ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοπή καρδιάς: Η επιτόπια αντιμετώπιση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

«Χάσιμο χρόνου», που μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί και επιβλαβής, είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύεται στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», η μεταφορά των ασθενών που έχουν πάθει ανακοπή καρδιάς στο νοσοκομείο.

Ανακοπή καρδιάς: Η επιτόπια αντιμετώπιση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE) στο Μπρίστολ, δρ Τζόναθαν Μπένγκερ, η μεταφορά των ασθενών δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον έναντι της επιτόπιας φροντίδας.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιτόπου έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η άμεση καρδιοπνευμονική ανάνηψη μέσα στο ασθενοφόρο αυξάνει τις πιθανότητες επιβιώσεως.

Με δεδομένο αυτό, ο χρόνος που χάνεται έως ότου βάλουν οι τραυματιοφορείς τον ασθενή στο ασθενοφόρο είναι κρίσιμος και αντ' αυτού είναι προτιμότερο να αρχίζει αμέσως η καρδιοπνευμονική ανάνηψη και η απινίδωση στον ασθενή.

Από την πλευρά της, η Τζούντι Ο'Σάλιβαν από Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) προσθέτει ότι «η άμεση παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο και για να βελτιωθούν τα ποσοστά επιβίωσης όσων παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείων θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι, υγειονομικοί και κοινό, στις σωτήριες πρώτες βοήθειες».