ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστρατεύουν μεταλλαγμένα κουνούπια για να περιορίσουν τον δάγκειο πυρετό

Βραζιλιάνοι ερευνητές απελευθέρωσαν μια παρτίδα ειδικά μεταλλαγμένων κουνουπιών που έχουν μολυνθεί με βακτήρια τα οποία εμποδίζουν τον δάγκειο πυρετό, με την ελπίδα να καταπολεμήσουν με φυσικό τρόπο την τροπική ασθένεια που μολύνει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά.

Επιστρατεύουν μεταλλαγμένα κουνούπια για να περιορίσουν τον δάγκειο πυρετό

Επιστήμονες από το ερευνητικό ίδρυμα Fiocruz στο Ρίο ντε Τζανέιρο συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο για την απελευθέρωση τέτοιων κουνουπιών στην Φύση. Παρόμοια δράση έχει γίνει στην Αυστραλία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία.

Τα κουνούπια που απελευθερώθηκαν πριν μερικές μέρες έχουν μολυνθεί από το βακτήριο Wolbachia, που μπορεί να τα εμποδίσει από το να μεταδώσουν την ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια του δάγκειου πυρετού στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα βακτήρια αυτά θα καταφέρουν να περάσουν από γενιά σε γενιά των κουνουπιών μέσω της αναπαραγωγής και τελικά να εξαλείψουν την ικανότητα των εντόμων να μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 390 εκατομμύρια άνθρωποι ασθενούν με δάγκειο πυρετό κάθε χρόνο.

Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί οξύ πόνο στις αρθρώσεις και έντονους πονοκεφάλους, αν και συνήθως δεν είναι μοιραίος για τη ζωή του ασθενούς. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία για την ασθένεια αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορείτε να κολλήσετε από ένα αθώο τσίμπημα κουνουπιού

Το πρώτο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό