ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερις νέες ουσίες κατηγοριοποιήθηκαν ως καρκινογόνες

Τέσσερις νέες ουσίες προστέθηκαν στον επίσημο κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών, που ανανεώνεται κάθε χρόνο από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS).

Τέσσερις νέες ουσίες κατηγοριοποιήθηκαν ως καρκινογόνες

Καρκινογόνες είναι οι χημικές, βιολογικές, και φυσικές ουσίες/παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα στην διάγνωση του καρκίνου, είτε καταστρέφοντας κάποιο γονιδίωμα του σώματος ή επειδή συμμετέχουν ενεργά στην τροποποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού.

Από τις τέσσερις νέες ουσίες, μόνο μία έχει χαρακτηριστεί ως "γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο". Οι άλλοι τρεις μπήκαν στην κατάταξη ως "λογικά αναμένεται να είναι καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

Το γνωστό καρκινογόνο είναι η "ορθο-τολουϊδίνη", (ortho-toluidine), ένα από τα τρία ισομερή τολουϊδίνης που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή καουτσούκ, παρασιτοκτόνων και βαφών. Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει στενά την συγκεκριμένη ουσία με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Οι άλλες τρεις ουσίες που θεωρούνται σχεδόν βέβαιο ότι προκαλούν καρκίνο, είναι οι χημικές ουσίες το "1-βρωμοπροπάνιο" (1-bromopropane), το κουμένιο (cumene) και η πενταχλωροφαινόλη (pentachlorophenol - PCP).

Η χημική ένωση 1-βρωμοπροπάνιο είναι ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται ως διαλύτης σε διάφορα βιομηχανικά προϊόντα. Χρησιμοποιείται στον στεγνό καθαρισμό των ρούχων και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από συσκευές οπτικής, ηλεκτρονικές συσκευές και ορισμένα ήδη μετάλλων. Έρευνες σε τρωκτικά-πειραματόζωα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία προκαλεί όγκους στο δέρμα, τους πνεύμονες και την πεπτική οδό.

Το κουμένιο είναι ένα εύφλεκτο, άχρωμο υγρό και ένα φυσικό συστατικό τόσο του αργού πετρελαίου όσο και των διυλισμένων καυσίμων. |Η εισπνοή αναθυμιάσεων κουμενίου αποδείχθηκε ότι προκαλεί όγκους του πνεύμονα σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια-πειραματόζωα, καθώς και όγκους του ήπατος σε θηλυκούς ποντικούς.

Η πενταχλωροφαινόλη (PCP) είναι ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως ως φυτοφάρμακα, απολυμαντικά και συντηρητικά ξύλων. Αν και επικίνδυνη, η ουσία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ένας ξύλινος τηλεφωνικός στύλος, για παράδειγμα, διαρκεί μόνο περίπου επτά χρόνια. Εάν, ωστόσο, εμποτιστεί με PCP, μπορεί να διαρκέσει πάνω από 35 χρόνια. Εκείνοι που εργάζονται σε μονάδες παραγωγής ξύλου και στην επεξεργασία του ξύλου είναι πιο πιθανό να εκτεθούν στην πενταχλωροφαινόλη και τα υποπροϊόντα της. Μια έρευνα διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ του μη-Hodgkin λεμφώματος και της έκθεση του ανθρώπου σε πενταχλωροφαινόλη. Τέλος, έρευνες σε ποντίκια-πειραματόζωα έχουν επίσης συνδέσει την συγκεκριμένη ουσία με όγκους σε διάφορα όργανα του σώματος.