ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανίδα νοσοκόμα: Τήρησα όλα τα πρωτόκολλα, δεν ξέρω πώς προσβλήθηκα

Η Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα «παρέμεινε ως επί το πλείστον στο σπίτι της» στη Μαδρίτη μετά την εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών συμπτωμάτων και δηλώνει ότι τήρησε το πρωτόκολλο κατά τη νοσηλεία των δύο Ισπανών ιεραποστόλων που είχαν προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με δύο συνεντεύξεις της ίδιας και του συζύγου της, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα El Mundo.

Ισπανίδα νοσοκόμα: Τήρησα όλα τα πρωτόκολλα, δεν ξέρω πώς προσβλήθηκα

Ανησυχία επικρατεί στην Ισπανία μετά την ανακοίνωση αυτού του πρώτου κρούσματος του ιού Εμπολα εκτός της Αφρικής, αφού η 40χρονη νοσοκόμα, αισθάνθηκε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ εισήχθη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα.

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό βρισκόταν σε άδεια και τον περισσότερο χρόνο έμεινε στο σπίτι της την περασμένη εβδομάδα, την περίοδο που μπορούσε να μεταδώσει τη νόσο, σύμφωνα με τον σύζυγό της.

Η εφημερίδα El Mundo δημοσιεύει τηλεφωνική συνομιλία με την Τερέσα, το όνομα της οποίας δημοσιεύεται σήμερα από όλα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, παρά την επιθυμία της να παραμείνει ανώνυμη. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον τρόπο προσβολής της από τον ιό, απαντά: «Δεν ξέρω. Δεν έχω καμία ιδέα».

Η νοσοκόμα συμμετείχε στην ομάδα που περιέθαλψε δύο Ισπανούς ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και επαναπατρίσθηκαν από τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στις 12 Αυγούστου και τις 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, και στη συνέχεια πέθαναν. Στον δημοσιογράφο της El Mundo απάντησε ότι τήρησε το πρωτόκολλο νοσηλείας των μολυσματικών ασθενών και ότι δεν έκανε κάτι ικανό να της προκαλέσει ανησυχία ως προς την πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ABC, η νοσοκόμα παρέμεινε επί ώρες στην αίθουσα αναμονής Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Αλκορκόν, στο οποίο απευθύνθηκε αρχικά, πριν διακομισθεί στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ, όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά του ιού Έμπολα.